Fjällvandring Sulitelma - Kvikkjokk
29 juli - 7 augusti 2006

Klicka på bilderna för att dem i större format.

Lördag 29 juli

Med välpackade, och för en del riktigt tunga ryggsäckar, samlades vi sju deltagare och en ledare sent på kvällen på järnvägsstationen i Uppsala för att ta nattåget norrut mot Luleå. Tre deltagare hade klivit på redan i Stockholm och en deltagare från Umeå skulle ansluta imorgon.

Söndag 30 juli

På förmiddagen steg vi av tåget i ett varmt och soligt Jörn, där vi fick vänta ett par timmar på bussen till Fauske i Norge. Det var en lång bussfärd med många renar att beskåda och matuppehåll i Arjeplog. När vi hade kommit in i Norge blev landskapet dramatiskt, med branta fjälltoppar och djupa raviner. Till slut kom vi ut till den vackra atlantkusten och nådde Fauske, där vi tog taxi de sista milen upp till fjällstugan Ny Sulitjelma, som låg i ett kargt fjällandskap men ändå hade lyxigheter som varmvatten och el.

Måndag 31 juli





Dagens etapp var planerat till 13 km, men det blev hela 17 och på grund av värmen så var många ganska trötta när vi nådde fram till den norska fjällstugan Muotkehytta. En mycket liten stuga med bara åtta bäddar och vacker utsikt mot Sulitelmamassivet. Här hade vi sällskap av två norska damer, så tre av oss fick golvplats i stugan och två lade sig frivilligt i vedboden. Kvällen var solig och varm, den gemensamma middagen åt vi utomhus och man kunde ta sig sköna men iskalla dopp i sjön.

Tisdag 1 augusti


Idag var turen bara 10 km, vi vandrade över gränsen till Sverige och till fjällstugan Pieskehaure. På långt håll syntes stugan på andra sidan sjön. När vi började närma oss passerade vi två hängbroar över imponerande forsar och till sist en liten hängbro över Varvvekjåhkå. I stugans proviantförsäljning kunde man förgylla tillvaron med öl, läsk och godis.

Onsdag 2 augusti


Enligt programmet skulle vi vandra upp till Sulitelmaglaciären idag, men det var bara vår ledare Lena samt Birgitta som ägnade sig åt denna tvåmilavandring. De flesta andra hade istället en skön vilodag denna varma dag, tog det lugnt i stugan eller idkade badliv vid jåkken och njöt av utsikten över fjällen.

Torsdag 3 augusti



 

Eftersom vädret var så varmt vandrade vi iväg redan klockan 6 på morgonen för att utnyttja morgonsvalkan. Dagens vandring skulle dessutom bli ganska lång, 18 km till Vajmokstugan. I början bar det långsamt uppför, men så småningom kom vi till en riktigt lång och krävande sluttning, till slut var alla i alla fall uppe på platån på över 1000 meter över havet. Sedan bar det brant utför ned mot fjällstugan som låg som i en gryta nere vid sjön, omgiven av karga fjäll. Sjön är känd för sitt klara vatten, men som badvatten var den i kallaste laget. Vi blev de enda nattgästerna och stugvärdinnans första besök på tolv dagar.

Fredag 4 augusti





 

Vi kom iväg tidigt även idag för att hinna de 23 km till fjällstugan Tarrekaise. Först följde vi ganska länge en stenig stig längs Vajmoksjön innan det bar ut på fjällvidderna. Så småningom såg vi Tarradalen och gick mycket brant nedför till älven Tarraätno, som man tog sig över på en hängbro. Nu var det bara fyra trötta km kvar, men så till slut nådde vi den idylliska fjällstugan Tarrekaise med ängar översållade av blommande rallarros och älgört. Bakom stugan fanns det mäktiga Tarrekaise-massivet och åt andra hållet utsikt över sjön och fjällen vi kom från.

Lördag 5 augusti


 

Idag hade vi ledig förmiddag med tillfälle till sol och bad eller vad man nu ville. Några roade sig med att vada över den grunda sjön tur och retur. Efter lunch var det snart dags för avfärd, visserligen bara 6 km till Njunjesstugan men stigen var ganska svårgången, med stora stenar och rötter. Njunjesstugan låg fint vid den kraftfullt forsande Tarraätno.

Söndag 6 augusti


 

Sista vandringsdagen var bara 13 km, snart kom vi ner ur fjällvärlden och till skogslandet med vägar och bekväma stigar. Äntligen en mulen dag, svalt och skönt och till och med regn! Till sist nådde vi älven där det för första gången var ganska odrägligt med mygg. Med båt kom vi sedan till Kvikkjokk, där man på vandrarhemmet fick varm dusch och god mat och kunde se ut över det mäktigt forsande Silverfallet. Därefter tog vi bussen till Murjek och bordade tåget söderut.

Måndag 7 augusti

Hemma igen efter en härlig fjällvandringsvecka!

Text och bild: Cecilia Wiklander

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss