Tälttur vid Färnebofjärdens nationalpark

10-11 februari 2007.

Samling 07:30 vid Sankt Eriks torg. Tre oroliga ledare och endast två deltagare fanns samlade en kvart senare. Så småningom dök dock alla upp och vi kunde ge oss av mot Färnebofjärden. Det riskabla isläget gjorde att vi valde bort alltför långa passager över is och åkte därför till parkens södra ände. Det hade fallit någon decimeter nysnö de senaste dagarna så det var ett mycket vintrigt landskap som mötte oss.

Efter utdelning av vintertältpinnar och sovsäcksförstärkningar kom vi iväg och skidade raka vägen till raststuganstugan strax norr om Loberget där vi åt lunch. Under eftermiddagen skidade vi längs Alderbäcken, vek av mot Östasjön och sen söderut mot vindskyddet vid Lindebergsmossen. Vi kom fram i det sista dagsljuset och tältuppsättningsdemonstrationen fick ske i dunklet. Trots detta stod snart alla tält uppe och vi samlades vid vindskyddet runt den öppna elden för att laga middag, umgås och diskutera den kommande natten alltmedan temperaturen föll.

Natten gick dock bra och temperaturen höll sig nog på den bättre sidan av 15-strecket. En inte alltför stressig morgon med lite ovana rutiner gjorde att vi stod på skidorna först vid elva. Dagsetappen gick åt motsatt riktning mot gårdagen med en avstickare norrut längs Östaviken innan vi föll in i gårdagens spår. Lunch kunde vi inta i februarisol men det blåste lite kallt och var svårt att hitta både lä och sol. Vid femtiden kom vi fram till bilarna och började stuva in alla stora ryggsäckar efter en mycket lyckad introduktionshelg för vintertältning.

Text: Jesper Granhagen
Foto: Jesper Granhagen och Maria Invarsson.

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss