Höstvandring i Jämtlandsfjällen

12 - 16 september 2007

Vi åkte med nattåget mot Storlien onsdag kväll. För att få lite mer sovtid var vi många som åkte ner till Stockholm och klev på tåget där vid 23-tiden. I Uppsala kunde man kliva först 00:40. Vi klev av i Enafors och tog bussen mot Storulvån. Där stod traditionsenligt renen Leif och väntade förhoppningsfullt på generösa vandrare som kunde tänka sig att dela med sig av provianten.

Efter en snabb ompackning gav vi oss av. Molnen vilade tungt över Getryggen ackompanjerat av ett svagt duggregn. Vid Ulvåtjärn fick vi forcera ett litet vad, precis så djupt att låga kängor inte räckte till så delar av sällskapet fick ett friskt fotbad. Lagom till lunch lättade molnen och vi fick sikt ända till Sylarna. Upp mot Blåhammaren fick vi till och med njuta av solen emellanåt. När fjällstationen kunde siktas fick delar av sällskapet nya krafter och tog sig snabbt fram den sista biten. På fjällstationen blev det bastubad och sen middag bestående av stora lass Chili con carne och ris. Från Storulvån till Blåhammaren är det 12 km.

Fredagens etapp gick mot norska Storerikvollen. En något svajig väderprognos fick ledarna att fundera över tänkbara omdragningar av turen men Storerikvollen var outforskad mark för många så dit fick det bli. Vid lunchtid passerade vi norska gränsen och under eftermiddagen sprack det upp mer och mer och strax innan Storerikvollen kunde vi ta igen oss i strålande sol och njuta av en vidunderlig vy med Sylarna i fonden vid Essandsjön. På Storerikvollen ingick helpension och klockan sex ringde husmor in till middag. Husmor välkomnade alla gäster och presenterade menyn som för dagen var lapskojs med fruktsoppa till dessert. Vi fick sedan sova i knarrande men otroligt mysiga sängar i en genuin hytta.

Prognosen fortsatte att lova blåsigt och kallt så dagsetappen drogs om tillbaka mot Blåhammaren för att undvika de långa öppna passager som vägen mot Sylarna erbjudit. Det skulle senare visa sig vara ett klokt val. De vandrare som gått mot Sylarna från Storerikvollen hade övernattat i ett vindskydd halvvägs. Vi kom dock lindrigare undan och hade en kortare väg tillbaka. Sluttampen bjöd på både vind runt 20 m/s och mycket snö så det var skönt att komma fram till fjällstationen. Kvällens middag var i alla avseenden överdådig med tre rätter och makalös dessert som en deltagare i gruppen ordnat. Det hårda vädret hade lockat många till fjällstationen så våran grupp fick sovplatser i duschen och bastun men efter en sådan dag och med en sådan middag somnade alla ovaggade.

Sista etappen gick tillbaka mot Storulvån. Det var flera minusgrader så gårdagens snö låg kvar och tjärnarna hade frusit. Stigen ner mot Storulvån försvann bitvis och det blev surare i markerna allt eftersom vi kom ner mot plusgraderna nere i dalen. Det var dock vackra höstbilder som följde oss den sista biten ner mot Storulvån. Väl framme åt vi middag på restaurangen och tog sedan bussen tillbaka till Enafors för att sen hoppa på tåget mot Uppsala.

Text och foto: Isabella Alsén & Jesper Granhagen

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss