Koppången, två tältnätter

7 till 9 mars 2008

Fredag 7 mars

Samlingen var som vanligt på St. Eriks torg klockan 7.30 i ett snöfritt Uppsala. Vår ledare Johan mötte upp med Tourag, Mikael, Ulv, och Jonas. Vi hoppade in i bilarna och körde mot Orsa och Koppången. Senare anslöt Anders och bilresan fortsatte mot Koppången. Norr om Falun började det finnas snö på marken. Vid 13 tiden anlände vi till Koppången där två deltagare till, Staffan och Kevin väntade på oss. På stående fot och i strålande sol intog vi lunch och spände sedan på skidorna och påbörjade skidturen. Staffan drog en pulka med sin packning medan vi andra använde ryggsäckar. Det kändes ganska behagligt att skida fram i det fina vädret om också föret var något långsamt. Från början ledde oss Johan längs ett scooter spår och vi fick vilopauser med jämna mellanrum för att justera packningen. Vi kom fram till ett draghundspår som vi följde ett stycke. För att skynda på skidandet valde vi att rutscha utför på en södergående väg en sträcka. Det gled på bra på den isiga vägen men det blir tyvärr alltid litet märken i belaget av grus som ligger inbäddat i isen. Sedan lämnade vi vägen och började klättra uppför berget Tunturi. Uppe på en myr på berget beslutar vi att slå läger och deltagarna fick slå upp sina medhavda tält. De flesta hade valt att bo själv i sina tält. Vi grävde också upp en middagsplats och några deltagare samlade ihop torra trädkvistar som det finns gott om på myrarna. Deltagarna hade med sig varierande mat; från den mest raffinerade hemtorkade till korv eller köpt frystorkat. Efter maten fick vi fyr på brasan och deltagarna ägnade en stund åt att stirra in i den innan vi vid åttatiden kröp till kojs.


Johan leder oss in i Koppångens myrmarker


Klädjustering på myrarna, Johan, Ulv och Anders


Kevin och Staffan


Jonas gräver ut absiden


Middagsdags, från vänster, Anders, Johan, Tourag, Ulv, Kevin och Staffan


Ulv, Kevin, Andres och Tourag värmer sig vid elden.

 

Lördag 8 mars

Under natten hade det snöat och när vi vaknade var tälten täckta av snö. Vi kröp motvilligt ur sovsäckarna, lagade frukost, vissa beslöt att laga i tältet medan andra satt ute. Sedan packade vi ihop och försökte passa målet att vara klara klockan 9 som det sagts. Något missnöjd med oss ledde Johan oss vidare vid 9.30 tiden. Temperaturen var kring noll vilket ställde till problem för dem som hade vallningsbara skidor. Det verkade som vad man än satte på, klibbade det fast en massa snö. Alternativ som burkvalla och nymodigheter som sprej och tejp avhandlades av Mikael, Ulv och Jonas. Swix blå special sägs funka jämt, men inte denna dag. Sakta gled vi fram över myrarna och kom snart fram till en fäbodvall. De flesta lyckades hålla sig stående i en brant backe ner från fäbodvallen. Så skidar vi vidare söderut längs myrarna, ibland fick vi se litet av solen även denna dag men vädret var mestadels grått och fram mot kvällen kom det till och med litet regn. Lunch togs vid en myrkant och sedan skidade vi vidare över myrar och passerade flera snötäckta sjöar. Tourag delade med sig av en mycket god ”power-snack” som bestod av daddlar och nötter som han kört i food-processorn –det höll oss gående. Vid kvällningen (16-tiden) slog vi läger vid en annan myrkant. Tälten slogs upp och mat lagades som dagen innan. Även denna kväll försökte vi sätta igång en eld, men allt trä var blött och det gick inte att få fyr. Eftersom vi var litet kalla blev det en ganska tidig kväll.


Det snöade under natten


Johan går igenom planerna för dagen


Mer klädjustering


Johan leder oss vidare över myrarna för att hitta en ny lägerplats

 

Söndag 9 mars

Denna morgon kom vi upp redan kl. 7.30. Det hade regnat under natten och det var ganska blött i tälten. På grund av det blöta vädret beslöts det att frukosten skulle intagas i tälten. Sedan packade vi ihop och spände på skidorna igen. Johan var nöjd för att vi kom iväg prick klockan 9.00 och denna dag och han oss åter norrut tillbaka till bilarna. Temperaturen låg kring noll vilket gjorde att det fortfarande var litet bevärligt med vallan, Swix röd special verkade vara bästa valet. På förmiddagen fick vi en kaffepaus och lunchen intogs vid fäbodvallen som vi passerat ett dygn tidigare. Det fuktiga vädret gjorde att vissa valde att sitta inomhus medan andra trotsade vädret och satt utanför. Ett gäng med motionsskidor passerade förbi under vår lunchrast. Sedan fortsatte vi mot bilarna. Johan hade övervägt att ta oss upp på Tunturiberget men Staffan fick jobba hårt då blötföret gjorde det tungt att dra pulka. Johan valde därför att skida till en väg för att låta Staffan skida längs den till bilarna så att sista biten skulle vara lätt åkt. Vi andra skidade till bilarna parallellt med vägen och vid tretiden kom vi åter till våra fordon. Vi packade in utrustningen och körde åter mot Uppsala, middag intogs i Dalahästen i Avesta och vi var tillbaka till Uppsala vid åttatiden. Vid hemkomsten behövde ryggsäckar och utrustning torkas då det var rätt så blöta efter turen. För några av oss hade helgturen varit god träning inför nästa månads veckolånga skidtur i Sarek. Vi är alla tacksamma för att Johan tog oss runt Koppångens myrar denna omväxlande soliga och blöta men gemytliga helg.


Denna morgon var tältet blött av regn

 

Text och bild: Jonas Byström

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss