Vintertur i Sarek

11 - 19 april 2008

Uppsala Friluftsfrämjandes skidtur i Sarek April 2008

Fredag 11 april

Klockan 17.30 var åtta deltagare samlade på Uppsala tågstation för årets längre skid- och tälttur organiserad av Uppsala Friluftsfrämjande. Ledarna Jesper och Johan hälsade oss välkomna på perrongen. Vi var alla litet nervösa och förväntansfulla för framför oss låg en veckas skidande i Sarek. Man kunde vara nervös för att man inte fått med allt man skulle komma att behöva på turen, det skulle inte finnas några möjligheter att köpa reservutrustning ute i vildmarken. Även om ryggsäckarna var fullproppade med GPSer, höjdmätare, vindmätare och termometrar skulle vi vara ifrånkopplade från civilisationen under flera dagar. Jesper hade hållit oss uppdaterade med nyhetsbrev under våren och några av oss hade förberett oss med helgtältturer. Planen var att under turen skida för att bestiga både Sarektjåkkås stortopp och den näraliggande Svarta Spetsen. Eftersom vädret i Svenska fjällen är mycket oförutsägbart skulle vi dock inte nödvändigtvis hålla oss bundna till denna plan. Mycket riktigt hade väderprognosen också spått riklig nederbörd det närmaste dygnet. En vecka senare på Fredag kväll var en trerätters middag inbokad på Saltoluokta fjällhotell och det ville vi förståss inte missa oavsett väderlek. Efter vissa avhopp i sista sekunden hade nu de slutliga tältlagen formats. Ulv som var äldst skulle dela tält med yngste Henrik, Jens med Maria, Jonas med Håkan, ledarna Johan och Jesper i ett tält och Kevin skulle bo själv. Johan och Jesper transporterade stor del av sin packning i pulka medan övriga deltagare hade tält, kök och bränsle i sina ryggsäckar. Vi klev på norrlandståget och rullade ut från stationen. Jens anslöt i Gävle och under resan bekantade vi oss med varandra. Det visade sig att de flesta deltagare hade varit i Sarek på sommaren eller vintern åtminstone en gång tidigare. Efter något besök i restaurantvagnen kröp vi så till kojs.


Stora sjöfallet, innan avfärd

 

Lördag 12 april

Efter frukost nästa morgon rullade tåget in i ett snötäckt Gällivare. Vi hade ett par timmar på oss innan bussen skulle ta oss vidare och vissa gick för att intaga en förstärkt förmiddagsfika (räkmackorna på Nyfiket rekommenderas varmt). Klockan 13.30 lastade vi in ryggsäckar, pulka och skidor i Bussen mot Ritsem som skulle ta oss till Suorvadammen - trodde vi i alla fall. Det snöade när bussfärden inledes och snöandet tilltog under resan. Vi passerade Saltoluokta men vid Stora sjöfallet var det för mycket snö på vägen för att bussen skulle kunna fortsätta. Det blev ett litet oväntat tillfälle till fika på Saltolukotas matsal medan Jesper och Johan kliade sina huvuden och överlade hur resan skulle fortsätta. Efter samtal med busschauffören som sade att en plogbil var två timmar därifrån blev beslutet att spänna på skidorna och vi skidade längs vägen mot Suorvadammen. Efter några kilometer fick friluftsfrämjandets deltagare plötsligt ta på sig den ovanliga rollen som bärgningshjälp när en våghalsig billist försökte trotsa drivorna för att ta sig till Ritsem. Bilisten passerade oss först en gång, körde fast, backade och tog sedan satts för ett andra försök och körde fast igen. Flera av deltagarna hjälpte till att skjuta loss bilisten och sedan informerade Jesper föraren ganska bestämt att det skulle bli värre längre fram om han gjorde ett nytt försök.

Vi gled sedan ned på sjön som ligger nedströms om dammen. Det blåste isande medan vi skidandet över sjö (10 sekundmeter mättes det upp) och efter att ha klättrat över några kullar beslöts att vi skulle slå läger för natten. Tält slogs upp och en matplats grävdes där deltagarna intog turens första måltid i det fria. Jesper försökte få information on fjällvädret och sedan blev det blev en tidig natt. I princip hade en dag gått tillmiste på grund av den igensnöade vägen.


Bilbärgning vid utfärd

 

Söndag 13 april

Jesper väckte oss klockan åtta och vi steg upp för att laga frukost. Jesper hade fått in fjällvädret som inte fortsättningsvis skulle vara det bästa eller; det skulle komma mer snö och blåsa up till 10 sekundmeter på kalfjället. Under förmiddagen denna dag var det dock klart och sol. Vi inledde skidandet med stighudarna på denna dag då vi skulle börja klättra redan från start. Förhoppningen var att vi skulle kunna hämta upp något av den tid vi förlorat dagen innan. Vi klättrade upp på fjällsidan för att finna ett skoterspår som samerna brukade köra upp. Snön visade sig vara djup och tröttsam att pulsa i och det skulle bli mer av den under den kommande veckan. Lunch intogs en bit upp på fjällsidan och Jesper ledde oss vidare medan Johan som drog pulkan tog kön. Vi passerade förbi skoterspåret som var igensnöat och Jens tog över det uttröttande spårandet. Sikten blev sämre och vi kunde urskilja det lilla berget Slugga mellan molnen när vi skidade in i Sarek och var nu helt omgivna av fjäll. Efter någon timme när vi närmade oss kvällens tältplats såg även duracellkaninen Jens sliten ut. Vi slog upp tälten på en plats där vi skulle ha haft utsikt mot Äparmassivet om vädret varit bättre. Underlaget var sluttande och vi grävde nischer där vi ställde tälten vår andra tältnatt. Några grävde en matplats medan andra grävde ett dass. Med tanke på det ostabila vädret blockade vi runt tälten. Ganska trötta satt snart alla deltagare och mumsade på frystorkad middag medan Johan och Jesper grunnade över hur den oklara vädersituationen och det uttröttande pulsandet i snön skulle påverka turen. Från början hade planen varit att gå in i Guhkesvagge och sedan klättra upp för Sarekjiegnaglaciären för toppbestigningar av Svarta Spetsen och Sarektjåkkå. Som det utvecklat sig var djupsnön uttröttande och snöandet skulle kunna öka lavinfaran dit vi var på väg. Jesper lyckades få mottagning och lyssna på fjällvädret igen, sista gången under denna tur medan vi andra hade krupit till kojs.

 

Måndag  14 April

Vi steg upp och intog frukosten och rev sedan tälten. Eftersom vädret inte skulle bli bättre beslöts det att vi skulle ändra sträckningen på skidturen. Beroende på vädret kanske vi skulle kunna skida från andra hållet av Sarektjåkkåmasivet och klättra upp på Mikkaglaciären för en bestigning av Stortoppen. Dessutom hade vi hittat ett skoterspår, Jesper deklarerade: ”det följer vi oavsett var det tar oss!” Så påbörjade vi dagens vandring med Jesper i spetsen sydväst längre in i Sarek. Kanske hade vi skidat på i en timme då plötsligt Jesper försvann framför oss. Vi skidade snabbt fram till kanten på ett stup och såg att han fallit tre meter ner. Det gråa vädret gjorde att man inte kunde urskilja konturerna i terrängen och se plötsliga ändringar i höjdled. Till vår glädje reste sig Jesper oskadd medan vi andra klättrade och hasade ner så gott det gick. Vi skidade vidare och vek in söder om Vuojnesskajdde där vi tog lunch. Det var svårt att följa det översnöade  scooterspåret och för att inte den som ledde skulle trötta ut sig bestämdes att vi skulle turas om att spåra femhundra steg var för att sedan vila i kön. Så fortsatte vi under de kommande timmarna och passerande sjöarna Vuoinesjuobbala och Bierikjavrre. Sista biten för dagen ledde oss Johan och Jesper innan vi kom fram till Pielastugan. På grund av vädret beslöts det att stanna här och inte fortsätta mot Mikkastugan som annars varit en bra utgångspunkt för en toppbestigning. Det blåste fortfarande och var helt öppet så vi måste blocka runt tälten. Eftersom vi befann oss på ett plant fält byggde vi en mur som vi ställde tälten på rad bakom för att spara arbete. En matplats grävdes och undertecknad gick för att färdigställa ett dass. Det snöfyllda dasset som tillhörde stugan kunde användes efter att det grävas ut. Förhållandevis utmattade somnade vi alla och sov gott denna kväll. Temperaturen kröp kanske ner till -15°C denna natt, det nöp i kinderna om man måste gå ut under natten.


Disigt vid Pierikvaratj


Läger 4, Pielastugan


Snömursskidåkning vid Pielastugan

 

Tisdag 15 april

Denna dag mötte oss synen av fjälltoppar och blå himmel när vi kom ut från tälten. Men medan vi åt frukost började det mulna igen. Jesper och Johan stod inför ett val: antingen chansa och gå upp på Mikkaglacieren och Stortoppen eller välja det säkrare alternativet  att följa Rapadalens dalgång. Eftersom snön var djup och det verkade vara fortsatt dåligt väder segrade det sista alternativet. Jesper hade tydligen en gång tidigare legat flera dagar under Stortoppen och väntat på att vädret skulle bli bättre; det var stor risk att det skulle hända igen. Lägret hade legat relativt nära nedfarten till Rapadalens upprinnelse och vi gled ner i dalgången i en något så när sammanhållen grupp. Håkan, Henrik och Jesper fick tillfälle att göra några telis-svängar medan vi andra gled på och hoppades att inte köra in i något träd. Nedkomna i dalgången fann vi åter ett scooterspår att följa och stötte sedan under kort tid på två andra sällskap, ett par män i armémössor och ett gäng norrmän och danskar med pulka. Det klarnade just upp litet och innan vi fortsatte bad Ulv oss att vända på huvudet för att se en skymt av Svarta Spetsen alltså fick lämnas obestigen denna gång. Vi skidade vidare längs scooterspåret som på minst ett par ställen var korsat av järvspår. Lunch intogs vid en kåta som militärmössemännen hade övernattat i sade de. Med Johan i ledning passerade vi sedan rovdjurstorget och det bar det vidare längs Rapadalen, det är en fantastik dalgång att skida fram igenom. Fram emot kvällningen reste vi våra tält igen och grävde matplatsen. Jesper, Henrik och andra ägnade en god stund med att lägga åttor på en av dalgångens sidor medan andra, inkluderade undertecknad, gjorde sig bekant med sovsäcken.

 

Onsdag 16 april

Det var en bra bit kvar innan målet i Saltoluokta. För att vi inte skulle riskera att missa den inbokade middagen på fredag kväll beslöts att kliva upp redan kockan sju denna morgon. Redan klockan åtta lyckades vi skida vidare längs Rapadalens dalgång. Efter en halvtimme följde vi sedan en ravin upp längs ena sidan på det enda plats där det skulle vara möjligt att ta sig ur dalgången. Med litet hjälp av Håkans GPS tog vi oss fram till en renvaktarstuga där vi fick en kaffepaus innan vi klättrade vidare förbi trädgränsen där vi grävde för en lunchrast. När vi ätit ungefär hälften av våra knäckemackor blev vi överraskade av kraftig blåst och snö. VI packade hastigt ihop och skidade vidare. Den kraftiga vinden gjorde att vi beslöt att söka skydd i en näraliggande ravin och började gräva ett vindskydd. Deltagarna grävde faktiskt så flitigt att vi nådde ner till en bäck under snön där några höll på att få fötterna blöta. Den kraftiga vinden fortsatte och efter litet övervägande beslöt Johan och Jesper att vi skulle gräva nischer i ravinen för att placera tälten i en rad. Varje tältlag grävde och snön som grävdes ut användes som mur på vindsidan för att skydda tälten mot blåsten. Johan och Jesper gick runt och gav oss deltagare goda råd under grävandet. Deltagarna blev tillsagda att vi kunde äta middag i tälten men Maria och Jens kände att det skulle vara skönt att sitta utomhus och grävde en matplats. Jens grävde också ett ypperligt dass. De ambitiösa grabbarna Henrik och Ulv grävde också en mini-snöbivack i ravinsidan som de använde som vindskydd under sitt middagslagande. Senare var Jesper ute och rekade och fick kanske tillfälle för ett par telesvängar på samma gång. På kvällen blåste det inte lika kraftigt längre det var ganska skönt att krypa till kojs efter allt grävande.


På väg upp genom Vassjavagge


På väg upp genom Vassjavagge


Läger 6, Vassjavagge

 

Torsdag 17 april

När vi kom ut ur tälten denna dag möttes vi av strålande sol och klar himmel för första gången under turen. Frukostbestyr och tält-ihoppackning känns lättare när det är bra väder. Det var nu som Henrik och Ulf för första gången rörde ihop osötad blåbärsoppa. Paket hade tydligen av misstag tagits från affärshyllan då Blå Band har dem otydligt uppmärkta (bokstäverna är bara 2 cm höga) och det ledde till ett visst missnöje som varade resten av turen eftersom soppan var odrickbar. Trots att vi var uppe tidigt fick ledarna sitta och vänta ett tag på att vi skulle bli färdiga, tröttheten började kanske kännas på. Vi skulle fortsätta klättringen som blev avbruten dagen innan så det var stighudar på från start. Eftersom skidandet avbrutits under gårdagen hade vi en ganska lång sträcka att avärka denna dag. Vi traskade uppåt under ett par timmar med endast någon klädjustering och hade snart snart nått passet och högsta punkten. Det, för turen, ovanligt fina vädret gjorde att vi kunde ta av oss mer och mer av kläderna. Så bar det utför i underbara utförslöpor i c:a tjugo centimeter djup pudersnö. Vi önskade allihopa att vi haft fler dagar på oss så att vi skulle kunna klättra upp och göra om utförsåkandet om och om igen. Ledda av Johan gled vi över en platå och vi såg sedan sjön Sitjaure som vi skulle ta oss ned till. Vi var tacksamma när vi fann en renvaktarstuga som besökts med scooter eftersom ovädret dagen innan hade gjort att vi förlorat tid. Sista biten ned till Sitjaure var ganska brant och vi använde olika stilar för att ta sig ned. Henrik gjorde t. ex vackra svängar medan undertecknad fick bromsa farten genom att slänga sig i en driva. När alla hade kommit ned samlades vi och skidade över sjön där vi skrämde upp en flock svanar från en vak. Vi kom fram till Turistföreningens stuga i Situjaure när vi nådde andra sida sjön. Värden kom ut och hälsade oss välkomna och meddelade att vi fick använda både dass och soptunnor. Han hade sett oss komma över isen och hade funderat ut platser på golvet där vi skulle kunna få sova. Även om det var vänligt av honom, var det inte vad vi planerat för denna kväll. Vi skidade istället vidare upp längs kryssleden och slog upp tälten vid trädgränsen i skydd av en driva. Det blev en lång dag denna dag, vi skidade mer än 20 km. Det var först ganska kallt denna vår sista tältnatt, temperaturen kröp ned till -12°C men den steg sedan.


Ledarna solar, i Vassjavagge efter det hårda vädret

Fredag 18 april

Vi steg upp, lagade frukost, packade ihop tälten och skidade sedan den sista biten längs kryssleden mot Saltoluokta. Denna dag var det återigen mulet och blåsigt och vi nådde vid lunchtid till ett vindskydd. Vi övervägde om vi skulle äta lunch inne eller ute, men det visade sig att Jesper kände paret som satt i Vindskyddet så vi hamnade där också. När vi sedan fortsatte mot Saltoluokta stötte vi på ett gäng skidåkare med flera deltagare från Uppsala. Jesper deklarerade att först till Saltoluokta skulle bjuda de andra på öl, vi fick fara i vilken fart vi ville. Därmed blev det en kamp mellan Ulv och Jonas, där Ulv var den snabbaste fram till fjällhotellet. Ulv var turens äldsta deltagare men visade sig också vara den snabbaste. De andra droppade in efter en stund och vi alla kunde skåla för en fantastisk tur. Vi fick våra rum och kunde sedan avnjuta eftermiddagen och kvällen med bastu och fjällhotellets goda trerättersmiddag.


Gruppen på väg

 

Lördag 19 april

Efter fjällhotellets rejäla frukost valde de flesta deltagarna att skida och klättra upp på det närbelägna berget Tjeburisvarasj för några telemarkssvängar. Några andra, inklusive undertecknad ägnade lördagen åt att pusta ut, packa om, besöka den närbelägna kyrkkåtan samt spela kort. På eftermiddagen tog oss skotrar till bussen som vidare transporterade oss till Gällivare. Under resan ringde Jens en pizzeria och beställde pizza som vi kunde hämta vid ankomsten. Pizzan slukades på stående fot i Stationen innan vi klev på Stockholmståget. Efter sex nätter i tält och ganska långa omväxlande dagar var vi alla nöjda men också utmattade och sov gott i våra kupéer. På söndag klev vi av tåget i Gävle, Uppsala eller Stockholm. Det hade varit en händelserik vecka och även om vädret inte var det bästa var i överens om att vi haft en mycket bra skidtur. Vi var ett bra gäng som gett oss ut och många talade om att göra om det igen. Skidturen hade dock inte varit genomförbar utan våra kunniga ledare Jesper och Johan. Jens t ex var imponerad av de många olika alternativen att ställa upp tälten de olika kvällarna beroende på terräng och väder. Det blev inga toppar denna gång men tack vare Jespers planerande och Jespers och Johans ledande blev Sarekturen 2008 en fantastisk upplevelse.


Ravinskidåkning ovanför Staloluokta

Text Jonas Byström

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss