Tillbaka till hemsidan

Klicka på skyltarna

Senhöstvandring på Florarna

5 november 2000

En senhöstvandring på Florarna kan bjuda på dimma som hänger över trädtopparna eller kanske en föraning om vintern med frost och lite kyla. Årets besök bjöd på den förra varianten. Även denna vandring börjar så smått att bli en tradition.


 

Florarna är ett stort våtmarksområde i norra Uppland. Det gör sig kanske bäst på vintern när man kan åka skidor på de öppna myrarna. Om det finns någon snö vill säga. Men också en vandring där kan bjuda på en dag med fina naturupplevelser. Några djur är det svårt att få se när man kommer nitton personer glatt pratande. Ett rådjur skrämde vi upp och det försvann så snabbt och tyst över myren att hunden som var med aldrig märkte något. De som åkte i första bilen såg några järpar på vägen.

Den spångade vandringsleden är oftast den enda rimliga möjligheten att ta sig fram i området under barmarkstid. Det går visserligen att ta sig fram över myren, men det kan vara ett evinnerligt klivande i decimeterdjupt vatten. Tyvärr går leden kanske lite för mycket i skogen. Man kan tänka sig att människor förr i världen sökte sig fram där det var torrt och lätt att gå. Klafsa fram i vattnet fick man göra när det var tid för myrslåttern. På vintern, däremot, var det lätt att ta sig fram och kol och malm fraktades på vintervägar. Det här är bruksbygder.

Vandringsleden går runt så du behöver inte gå samma väg fram och tillbaka. Florarna lämpar sig även för lite längre vandringar. Möjlighet att övernatta i kojor finns vid Stora och Lilla Agnsjön, Kolarkojan, Risön och utloppet från Vikasjön. (Syns på infotavlans karta.) Upplandsledens Etapp 8 passerar här. Även med kanot kan man nå området

Florarna ligger som sagt i norra Uppland. Films kyrkby nära Österbybruk hittar du på en vanlig bilkarta. Vid kyrkan står första skylten: Florarna 9. Sen är det bara att följa skyltarna. För att se en karta över området kan du använda Lantmäteriets tjänst Kartsök. Skriv Florarna i sökrutan och zooma sedan in till lämplig storlek. Länsstyrelsen har också en karta.

Karta och kompass är nödvändigt om du lämnar stigarna. Det är lätt att villa bort sig i området som är flackt och fattigt på landmärken.

Mer att läsa om Florarna:
Upplandsstiftelsens webplats eller
Ronny Fredrikssons webbsidor eller
Länstyrelsen

Tillbaka till innehåll, Fjäll & vandring


Hemsidan [ Första sidan ] Friluftstipset ] Dagboken ] Länkar ] [ Kontakta oss ]