23 – 24 oktober 2004: Hösttur i skärgården

  • Måndag kväll: långtidsprognos, lågtrycken ligger på rad in från väster. Fem deltagare och fem avbokningar, blir det några kvar ?
  • Onsdag kväll: regn och blåst till helgen. Avstämning med David och Göran om val av turområde.  Södra delen av Gräsö skärgård borde ge skydd om det blir mycket SV-vind.
  • Fredag morgon: lågtrycket ser ut att gå i en sydlig bana och det blir måttliga vindar under lördagen och ingen vind alls på söndag, dessutom varmt för årstiden.
  • Fredag lunch: Ytterligare en avbokning, men 4 deltagare är 400 % bättre än motsvarande tur förra året.
  • Lördag 0730: Regnet har passerat, men det är en ruggig morgon. Undrar hur mycket det blåser uppe vid Gräsö?

Vid färjeläget i Öregrund ser vi att det inte blåser alls. Vid Äspskär på sydspetsen av Gräsö är det snabba ryck som gäller. Allt går på rutin och snart är alla 7 på vattnet. En tyst och ganska mörk skärgård väntar. I nordost ser det ut att ljusna. Vi sticker österut och svänger upp mot Ytterdagsskäret och tar lunch vid inloppet till viken mellan Stackskäret och Ytterdagsskäret. En och en halv timme lunch är standard om man skall laga varm mat, denna gång hade ingen invändningar mot en kortare paus – lite ruggigt är det även om temperaturen är hög för årstiden.

Efter lunch bär det norrut, molnen spricker upp och en helt annan skärgård med strålande höstfärger träder fram. Vi tar oss upp mot Skurbådan för fika, samtidigt som solen försvinner i moln. Vinden har vridit över mot NV men avtar hela tiden. En kort runda norrut för att få upp värmen innan det blir dags att gå in mot nattlägret. Efter 20 km paddling glider vi in på nordostsidan av Söderskäret. Klipporna är fortfarande ganska blöta efter nattens regn, men det går att hitta bra tältplatser. Göran berättar om hur kallt det var förra året, det blir kallare för varje gång han berättar.

Eftersom det från tidigare finns en iordningställd eldstad gör vi ett undantag och eldar. Kvällen är kolsvart, det finns inga lysen inom synhåll. Endast reflexer i molnen från fyren på Understen syns i bakgrunden. Någon lång kväll framför elden blir det inte, redan 20.30 börjar de flesta att krypa in i tälten.

Söndag 06.00: vaknar av två skott i mörkret, sen fortsätter skjutandet de nästa två timmarna. Gräsöjägarna har tydligen fått för sig att skjuta av det som finns kvar av gäss och änder denna morgon.

Väl ute ur tältet ligger havet spegelblankt framför oss. Frukost och packning av kajaker går snabbt. David skall ta täten idag. Vi sticker norrut mot Norr Gället innan lunch och färden söderut. Tempot är högt, grad 1, men alla paddlar på bra. Kul att för en gångs skull behöva ta i lite tycker några deltagare.

Eftermiddagsfika togs på  toppen av Älgbådan, Gräsö skärgårds högsta punkt? Därefter mötte vi ett lätt regn på vägen ner mot Äspskäret. På kajan står några personer och en kommenterade att det ser härligt ut. Jovisst  28 km i en vindstilla och folktom höstskärgård är inte fel.

Lastning av bilar och släp gick med rasande fart och vi hann med 17-färjan.
Efter att kajakerna var på plats i kanothuset var det bara att konstatera att det var en bra säsongavslutning, och att det tyvärr är en stund till nästa tur.

Klicka på bilderna för att se dem i större format


På väg norrut från Äspskär

Lunch vid Stackskäret. Två frusna kajakledare

Kväll på Söderskäret

Lägereld

Söndag morgon. Genomgång av dagens rutt

På väg norrut vid Brymmeln

Paus vid Åbrotten

Göran spanar efter havsörn

Mot Norrgället

I kanalen mellan Norrgället och Kullaskäret

Text och bild: Lars Kristian Stölen

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss