Kajaktur Arholma - Söderarm 3/6 - 6/6

Årets första skärgårdstur. Lika bra att säga det direkt, väderutsikterna var inte de bästa, enligt kalendern skulle det vara sommar men verkligheten var annorlunda.

Men med fem glada deltagare gav vi oss iväg till Kapellskär på fredagskvällen. Vi blev betänksamma på vägen ut, sikten blev bara sämre och sämre och när vi väl satt i kajakerna vid 21 tiden såg man knappt några hundra meter. Och värre skulle det bli när mörkret kom.
Vi tog oss igenom färjehamnen utan problem och gick upp till Rävsnäs. Med tända pannlampor och markeringslysen gav vi oss ut i dimman på en helt vindstilla Tjocköfjärd.
Efter några minuter hörde vi motorbåtsljud från SO och snart såg vi en snabbgående båt komma på kollisionskurs. Vi stannade upp och när båten var ca 100 m ifrån oss saktade den ner. Med skärpta sinnen fortsatte vi ut i natten, vid Tjockö passerade ännu en båt strax söder om oss, såg den knappt hörde bara ljudet – otäckt

Vid 2315 tiden var vi framme vid nattlägret på NO Gisslingö. Alla tält kom upp snabbt och efter lite mat var det dags för sovsäcken och vi somnade till ljudet av mistluren i farleden söder om oss.

Lördag:
Gråmulen och kall morgon. Sjövädret lovar vind och ihållande regn. Prognosen stämde till 100%. När vi satt i kajakerna kändes det som någon hade skruvat på duschen. Och det blev värre, paddling i ösregn upp till norra delen av Arholma var vi hade lunchstopp under presenning. Kallt.
Vi vänder söderut och går ner till NO Idö för nattläger. Samtidigt som vi går iland slutar det att regna. Vi får upp tälten och solen tittar fram, äntligen klädtork. Men sjövädret lovar vind och regn. David, Frans och jag diskuterar om vi skall avbryta turen nästa dag.

Söndag:
Grått, måttliga vindar, men inget regn, vi fortsätter söderut.
På väg över  Havssvalget i motvinden kommer regnet samtidigt som vi vänder österut mot Håkansskär. Några hade efterfrågat ytterskärgård under gårdagens middag, ett önskemål som vi skall uppfylla under dagen. På vägen ut ser vi några andra kajakpaddlare, första gången på turen vi ser några andra människor. När vi går iland på Håkansskär halkar en deltagre på de hala klipporna men som tur var gick det bra. Lunchen intogs av de flesta  under en presenning medan några satt under sina paraplyer.
Efter att vi hade kollat upp sjövädret sticker vi söderut mot Söderarm. Det blir motvind ner mot Otterkobbarna och Lerskärsgrund. Det går för fort säger David till mig och tempot sänks 1 km/h så att alla hänger med. Vid Lerskärsgrund får vi vänta in 3 färjor innan vi kan passera farleden.
En knapp timme senare är vi framme på Inra Hamnskär och kan slå upp tälten i sol. Skönt att kunna gå barfota på klipporna. Våta kläder hängs upp till tork. Vi samlas till middag, då slår vädret till igen. NV vind och en saftig regnskur  gör att middagen intas i tältet. Kvällen avslutas med kalla vindar och dimma.

Måndag:
Gråmulen morgon, men endast svaga vindar. Vi beslutar att gå mer eller mindre raka vägen till Kapellskär. David lägger rutten mellan småkobbar och skär så att det blir lite variation i alla fall. Snabbfika på Rankarökobbarna och lunch på Plomman. Till slut ett kort paddelpass över farleden till stranden på Kapellskär. Då spricker det upp och solen kommer fram. Vi fick packa ihop i sol i varje fall. Trots det varierande vädret var alla nöjda med turen. 75 km i  en nästan folktom skärgård är en upplevelse.

Klicka på bilderna för att se dem i större format


På väg över Havvssvalget lördag morgon

Regnigt vid Arholma, lördag förmiddag

Presenningen räddade lunchen på lördagen

Stor eller liten sittbrunn?

Avfärd från Idö söndag morgon innan regnet

Vi avvaktar färjorna vid Lerskärsgrund
innan vi tar oss över farleden

Kvällsstämning på Inra Hamnskär

Genomgång inför avfärd

Text och bild: Lars Kristian Stölen

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss