Kajaktur Gräsö 2/7 - 3/7

Årets viktigaste tur enligt vissa. Öva räddning under lite mer realistiska förutsättningar än Fyrishov.

Sol, varmt i luften och hyfsad vattentemperatur gjorde att förutsättningarna för en lyckad tur fanns. Dock saknades vind och vågor. Det lilla vind som var kvar efter veckans blåst försvann under lördagen.

Vi var 6 tappra deltagare och fyra ledare som gav sig iväg från Äspskär på södra Gräsö. Vi paddlade ut till Rödskär för en första räddningsövning. Överfarten till rödskär var lite ”hoppig” pga restsjö och dyningar. Men med möjligheter till surf in mellan Rödskär och Bodskär.

15 grader i vattnet är inte speciellt varmt när man hänger upp och ner i kajaken men alla gick igenom kamraträddning och flottörräddning innan det var dags för att återfår värmen i solen och äta lunch.

Dagens paddling avslutades med en kort sträcka upp till tältplatsen. Solvarma klippor och en svag sjöbris torkade våta kläder efter dagens övningar.

Vi fick en underbar kväll - varmt och myggfritt. På den ”obligatoriska” kvällsvandringen runt ön mötte vi en grävling på nära håll. Det är inte så ofta man ser dem vid liv, vanligast är överkörda grävlingar som ligger jästa längsmed E4:an.

Inga problem att kliva upp tidigt på söndagsmorgonen, solen och värmen gjorde sitt till att man inte kunde stanna i tältet för länge.

Vi paddlade ner till södra sidan av Vässarö för att äta lunch och öva kamraträddning med flera paddlare i vattnet samtidigt. Vissa övade även re-entry roll.

Hemvägen gick mellan öarna upp till Äspskär i stekande sol och svag vind. Och när det inte ens var speciellt mycket kö vid färjan så var det glada deltagare och ledare som lämnade Gräsö.

Klicka på bilderna för att se i större format


De som ville kunde öva i lite lugnare vatten
med instruktion av ledare

Kamraträddning

Tömmning av kajak. Den som skall
”räddas” stabiliserar räddarens kajak

Pumpning av vattenfylld sittbrunn

Sydväst mot St. Risten

Samling i kvällssolen

Start söndag morgon, vindstilla Ålands hav.

Vi passerar St. Risten på hemvägen

Text och bild: Lars Kristian Stölen

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss