19-20 augusti 2006: Lätt skärgårdstur

Vi träffades tidigt på lördagsmorgonen för att lasta kajaker och annan utrustning. En timme senare var vi på väg mot kusten och färjan över till Gräsö. Öregrund låg lugnt och stilla i morgonsolen.

Efter en extra frukost vid Äspskäret, alldeles för nära gamla sopor med fiskräns, anträdde vi färden ut på havet. Vinden var svag till skillnad från solen. Mellan små öar kryssade vi i sakta gemak och fann till slut lunchklippan. På maten valde somliga att bada, andra att sova.

Armadan passerade/poserade villigt förbi mig där jag stod och packade det sista efter lunch.

När vi under sena eftermiddagen nådde förläggningsplatsen kändes det skönt att sträcka på sig och börja slå upp tälten. Många olika tältmodeller exponerades på den släta klippan. Därefter vidtog badandet.

Med resning av tälten avklarad ville flertalet göra en extra sväng i skymningen innan middag. Tvenne vakter ”lämnades” kvar vid tälten, undertecknad inräknad.
Söndagen bjöd på ännu mer sol och bleke. Då passade vi på att glida utanför de yttre skären, njuta av öppen horisont och kala klippor. Dessutom besökte vi Lönnholmen på Gräsö och vandrade genom en gammal kohage. Upplandsstiftelsen gör ett fint arbete genom hjälpen till markägarna så att dessa kan hålla landskapet levande.

Så nalkade vi oss slutet av vår färd, dock med lunchstopp på Rävstens badklippor. Lastning av kärran, stuvning av blöta kapell och västar samt uppsittning i bilar gick fort. Glass hägrade.

Text och bild: Erik Gregefalk

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss