Rådmansöpaddling 23-24 augusti 2008

En härlig paddeltur!

Vi var tolv glada paddlare som gav oss iväg från Rävsnäs på morgonen den 23 augusti. Solen sken och vi hade som mål för paddelturen att ta oss ut mot Vattungarna eller Håkanskär, men det skulle väder och vindar få bestämma.

Så startade paddlingen mot norra sidan av Tjockö, det var lite motvind, 4-6m/s nordostlig vind, svängde så över mot Enskär och paddlade mellan Norra o Södra Lönnskär. Lunch åt vi på nordostsidan av Torparö och där satt vi skyddade från blåsten i den lite trånga kanalen.

Eftermiddagsfika drack vi i det mycket fina området mellan Ormskär och Vattungarna. Det är vackert där, de låga skären, färgerna, blommande ljungen och den vida utsikten. Tydligen också ett populärt ställe då det fanns kajaksällskap lite överallt runt om på klipporna.

Klockan gick o vi beslöt att stanna på samma plats för natten. Där vi fikat fanns det åtminstonde 6-7 bra tältplatser. Ett litet gäng paddlade iväg till norra sidan av Vattungarna för där visste de att det finns en fin tältplats också, men de kom tillbaka och meddelade att det blåste där.

Väckning vid 07 på söndagen och det var gott med frukost i solen. Vinden kom från nord, nord-ost och var ca 5-8m/s. Vi paddlade i lite halvsidmedvind sydväst ner till sydsidan på Söderö och där blev det ett kortare fikastopp och varmt och skönt på klipporna. Paddlingen gick sedan mot Storgrundet, vidare förbi Trångan, Skeppskär och runt Fejans sydspets. Vi paddlade norrut och hittade ett lunchställe på södra sidan av Stor-Hillö.

Så var det dags för den sista etappen tillbaka till Rävsnäs. Det blev motvind när vi vände norrut längs Tjockös västra sida. Vi stannade till i vindskydd bakom små öar för att vila emellanåt, för efter två dagars paddling kan det kännas i armarna. Färden över farleden mot Rävsnäs fick bli i sidvind. Det var skvalpigt och guppigt men alla klarade sina kajaker så bra så vi kom fram i samlad trupp på andra sidan.

Ensamma var vi inte när vi kom fram till Rävsnäs. Norrvikens Tjejpaddlargäng höll på att gå iland och efter oss kom det ett stort paddelgäng och så efter dom ett stort dykargäng och så ytterligare ett paddelgäng… Ja så många kajaker, bilar, människor och rörelse på samma lilla kajsnutt har vi nog aldrig sett!

En god glass avnjöt vi den sena eftermiddagen innan vi styrde bilarna hemåt Uppsala. En härlig tur har det varit, precis som en av deltagarna sa! 

Text: Christina Holm. Foto: Ann Gedin

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss