Tillbaka till hemsidan

Klicka på skyltarna

Nittälven

15-17 maj 1998 var det dags igen för en favorit i repris. Nittälven, som trots namnet är mer lik en å än en älv, ligger väster om Kopparberg och bjuder på vildmarkspaddling av trevligaste slag. Där finns ingen bebyggelse och endast vid ett tillfälle korsar en väg ån. I sitt övre lopp är ån rätt grund, och i år var det dessutom ovanligt lite vatten så det blev en del bottenkänningar.


Startplatsen vid Uvbergsbron

Det är ungefär 23 mil från Uppsala till Nittälven. Vi reste från Uppsala på fredagskvällen. Vid Uvbergbron finns en ordninggjord startplats med parkering, vindskydd och en stor gräsplan att tälta på. Ett större gäng fanns redan på plats så vi gjorde oss beredda att starta tidigt för att hinna först till favorittältplatsen.


Rastplatsen vid Dansarbacken

Förmiddagskaffe vid Dansarbacken. Här finns ett vindskydd och en lada man kan övernatta i. Platsen ligger bara ett par timmar från Uvbergsbron men om man startar på eftermiddagen kan det vara en bra nattplats.


En av småforsarna. Här är det definitivt stopp!

Lågvattnet var vårt största problem. Det blev stopp i varje fors. Vattnet var rätt varmt och forsarna mycket beskedliga så vi klev helt enkelt ur och ledde kanoterna ner. Med de vintrar vi haft de senaste åren har det oftast varit för lite vatten för "forsränning" i Nittälven.


Inte allt för ovanligt Nittälvshinder

Nittälven meandrar kraftig och underminerar ständigt sina stränder. På ett ställe hade en stor gran fallit över ån. Vänliga kanotister före oss hade sågat upp en passage genom grenarna.


Ett par typiska Nittälvsvyer


Vandringled korsar kanotled

Bergslagsleden korsar ån vid Nittbo. Här finns också ett vindskydd.  Hängbron på bilden är ett bra riktmärke. Den syns på långt håll. Mot slutet av ån blir landskapet öppnare. Sista biten av turen går över en rätt stor sjö.

Mer detaljerad färdbeskrivning finns på Friluftstipset
Tillbaka till Kanotdagboken


Hemsidan [ Första sidan ] Friluftstipset ] Dagboken ] Länkar ] [ Kontakta oss ]