Tillbaka till hemsidan

Klicka på skyltarna

skrid.gif (7448 bytes)

Välkommen till långfärdsskridskosektionens dagbok för 2002

16/12 | 6/1 | 13/1 | 20/1 | 3/2 | 17/3


16/12 Öjaren

40 deltagare hade den 16 december insett att en dags vistelse ute i naturen innebär större livskvalitet än att trängas framför varuhusens kassor. När det dessutom kunde ske på så fina, svarta, blanka kärnisar i strålande sol som Öjaren bjöd på under söndagen fanns inte mycket övrigt att önska. Vi delade vi upp oss i tre grupper och åkte runt Öjaren, sträckan varierade mellan 2 och 4 mil. Vilken säsongspremiär!

Lasse Hjertson
 

6/1 Skärgårdstur

Efter några kalla dygn utan snö med begynnande isläggning i ytterskärgården kunde en tur med ca 50 deltagare genomföras på inre Svartlögafjärden med start på isen utanför Bromskär på Nordöstra Blidö vid 10-tiden och med återkomst till samma ställe kl. 15. Vädret var under de första timmarna soligt och kallt med svag nordvästlig vind och mot slutet mulnande och nollgradigt.
Alla grupper följde Blidölandets östra sida söderöver, in och ut ur vikar studerandes Blidöbefolkningens numera rätt påkostade fiskepörten samt snöns och nedisningens vackra skulpturer på bryggor och groggverandor. De flesta grupperna vände någonstans vid öarna utanför Blidös södra del. Grupp C tog en avstickare ut till Sundaskären österut på en smal isbrygga mellan ett par vindbrunnar, medan grupp A fortsatte efter en lunch på Stora Askholmen till en vändpunkt i närheten av Hallonstenarna norr om Husarö.
Isen var mestadels perfekt, lika slät och oljig som när Grisjin för första gången åkte 500 m under 40 sekunder i Alma Ata på 1950-talet, och nattkylan hade gjort att isen blivit precis betryggande bärig, strax under decimetern. Åtskilliga vindbrunnar och smala passager finns emellertid som gjorde åkningen omväxlande och intressant, och ett par snabba bad inträffade. Ett sådant berodde på att deltagarna i gruppen inte åkte på linje med avstånd vid en smal passage. I det andra fallet var det en yvigt kringflackande biträdande ledare, kallad Trollsländan, som i många år ansetts ha en specifik vikt lägre än H2O och därför vara osänkbar men som nu mot alla odds misslyckades med att forcera en öppen vindbrunn, som vanligt på betryggande avstånd från gruppen. En inte helt misslyckad dag således från idé- och lärdomshistorisk synpunkt.

Torgny Håstad
 

13/1 Gävle

Dagens tur gick, efter tips från Friluftsfrämjandet i Sandviken, till skärgården norr om Gävle och samlade 101 deltagare. Vi åkte, uppdelade i 5 grupper, på Harkskärsfjärden och Hilleviksfjärden. Vi kom till av skridskoåkare från friluftsfrämjandet i Uppsala sällan besökta platser såsom, Vitgrund, Eskön och Trödjehällan. Dagen bjöd på spännande iskantsåkning på gränsen mot ett öppet Ålands hav.
Iskvaliten varierade från blanka, släta och hårda isar till partier med svårforcerad skravelis. Här och där hade ytan i det rådande blidvädret börjat mjukas upp.
Sammanfattningsvis en helt otrolig dag i skärgården som avslutades med att en blek kvällssol visade sig över skogskanten i väster.

Lasse Hjertson
 

20/1 Flen och Nyköping

Efter den senaste tidens mildväder har det blivit svårt att hitta åkbara isar i vårt närområde. Antingen är dom knaggliga och onjutbara som på våra mindre sjöar eller uttunnade vårisfarliga som på Mälaren. Det var därför vi åkte så pass långt som till trakterna av Flen och Nyköping.
I duggregn och dimma försökte 56 ledare och deltagare att leta sig fram till Åkerö slott på sjön Yngaren i Sörmland dit dagens tur gick. Det gick inte att förnimma ens den svagaste vind. Detta faktum tillsammans med dimman gjorde att man hörde ljudet av men inte kunde se övriga grupper av skridskoåkare. Det var f.ö. inte bara friluftsfrämjande från Uppsala som valt att åka på Yngaren denna dag. Isen var delvis mycket slät och njutbar, bitvis gropigt knagglig s.k. skålgropsis. (Isens ojämnheter har en form som påminner om den typ av hällristning som kallas skålgrop.) Vi startade vid badet vid sjöns norra ände. Bägge B-grupperna gjorde ett besök på land vid Åkerö och fick se stamträdet till äppelsorten Åkerö. A-gruppen klev över till och åkte ett varv på den närbelägna Hallbosjön som befanns ha något sämre is. Vid samlingen inför hemresan, vid badet i sydöstra änden, var de duggregnsvåta deltagarna var mycket nöjda med turen som för de olika grupperna var alltifrån 29-42 km.


"Moderträdet" till alla Åkeröäpplen

Rolf Henriksen
 

3/2 Ekoln

Idag åkte 54 deltagare på helt sagolika isar på Ekoln. Stöpisen och vattnet som täckte kärnisen under lördagen var till största delen borta och en slät, hård kärnis hade kommit fram. En fantastisk dag på isen då de flesta stannat hemma i sängen i tron att skridskoåkning var omöjlig. Grupp A tog sig ända ner på Ullfjärdarna, grupp B åkte till Fribergs herrgård och C-gruppen vände vid Molnskär.

Lasse Hjertson
 

17/3 Vettershagaskärgården

Morgonstund har guld i mund. 39 deltagare trotsade den tidiga gryningen och samlades på S:t Eriks torg klockan 7.30. Den tidiga morgonen gav god utdelning på släta stöpisytor i Vettershagaskärgården. På lite olika vägar tog sig grupperna fram till en av Sveriges äldsta och minsta nationalparker, Ängsö. Framåt klockan 12 mjuknade isen och det blev dags att avbryta turen.
Norrvikens lokalavdelning under ledning av Billy bjöd på en fin uppvisning i konsten att ta sig upp ur en vak. Det gick enligt läroboken, livlinorna kom snabbt ut och den nödställde kunde dras upp.
På vägen mellan Uppsala och Norrtälje kunde hundratals sångsvanar som rastade på sin väg norrut beskådas.

Lasse Hjertson
 


Åter till årets dagbok


Hemsidan [ Första sidan ] Friluftstipset ] Dagboken ] Länkar ] [ Kontakta oss ]