Gästrikland

Testeboån (Ockelbo-Högbo). En tvådagarstur som mest bjuder på sjöpaddling med några korta åar mellan. Några mindre forsar finns längs leden. Mellan Lundbosjön och Öjaren går en gammal kanal som numera är upprustad för kanottrafik. Här lämnar man Testeboån och paddlar ut på något som så småningom blir Gavleån. För att täcka hela turen krävs kartbladen 14G SO (ett litet, litet stycke), 14H SV och 13H NV. (L) Alternativ avslutning - läs vidare!

 


Första "riktiga" forsen






Bilderna här ovan visar en ovanligt idyllisk sträcka längs södra fåran


Och nu har vi gjort oss förtjänta av en rast!

 
Testeboåns fortsättning efter Oslättfors. Dagstur. Karta 13H NV. Första delen är lätt med endast mindre "skval". Den nedre delen är för svår för nybörjare, men en spännande utmaning för vana kanotister.

I Oslättfors sjösätter man nedanför minikraftverket och parkerar sedan vid kyrkan. (Efter "bruksgatan" om man kommer från Gävle.)

Delsträckan från Oslättfors till bron vid Brännsågen där vägen från Gävle (Åbyggeby) korsar ån är ett trevligt alternativ till avslutning på turen Ockelbo - Högbo, även för ovana paddlare. En liten varning! Se upp så du inte fortsätter nedför forsen. Här finns ett vindskydd som är ett bra riktmärke. Det var visst rivet men ska nu vara uppbyggt igen. Efter första lilla forsen svänger man in i lugnvattnet till vänster, innan stora forsen börjar. Om det verkar för otäckt får man landa vid stenbarriären på vänster sida. Den som tänker sluta här måste ju parkera en bil vid bron och då är det klokt att passa på att se hur det ser ut. Vet man det är det inga större problem.
Det finns ingen avtagsväg från E4:an. Du måste köra genom Gävle eller västerifrån från väg 272!

På några ställen delar ån upp sig i flera fåror men i den övre delen spelar det ingen större roll vilken man väljer. Efter järnvägsbron väljer man huvudfåran rakt fram. Vid nästa "avtagsväg" tar man södra vägen. Dessa vägar är de som är naturliga när man är här och de leder till en lämplig lunchplats vid vindskyddet innan första "riktiga" forsen.

Här börjar den svåra delen. Eller den skojiga! Forspaddlare i "lekbåtar" börjar lämpligen här. Efter landsvägsbron följer man huvudfåran rakt fram. Välj den västra vägen förbi Prästholmarna så slipper du en besvärlig "trappa". Turen kan lämpligen avslutas mellan Forsby och S. Åbyggeby där vägen går alldeles intill ån. Vill man undvika de svåraste forsarna kan man stanna vid rastplatsen en halv km norr om S. Åbyggeby.

Nyheter 2000-05-06: I dag har vi paddlat i högre vatten än vi någonsin paddlat i tidigare. Då visar det sig att det också går bra att paddla södra (högra) fåran efter bron. Dock inte den allra smalaste längs vägen. Vid Rovan finns en gångbro där man bör (eller måste!) stanna och rekognosera forsen.
Stentrösklarna nere vid Åbyggeby var översköljda av vatten och man behövde inte kryssa alltför mycket bland stenarna. I stället var det mycket stora vågor så det blev rätt så vått. Ett kapell hade varit bra att ha. Att stanna mitt i en fors för att tömma en halvfull kanot kan vara rätt spännande.
Ett mått på högt vatten är att stenarna i forsen före bron vid Brännsågen är översköljda och knappt synliga. Syns bra från vägen.

2001-05-05: I år var vattnet kallt...

2004-04: Det finns uppgifter om att det ska finnas träd över vattnet. Se upp!

För att se en karta över området kan du använda Lantmäteriets tjänst Kartsök. Skriv Oslättfors i sökrutan och zooma sedan in till lämplig storlek.
TEST: se karta på Utsidan

(Bilder från en tidigare tur i dagboken)

Och för en gångs skull så överdriver jag inte. Det här är ett svårt paddelvatten. Endast "mjukplastkanoter" kan rekommenderas. Glasfiber slår man sönder och aluminium tycker jag har sån friktion mot stenar att det blir tvärbroms varje gång man går på, och det gör man ibland. Hjälm är bra. Våtdräkt är också bra.

Åter till Kanadensarindex

 
Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss