Kanottips - skärgården

Även om skärgården lockar bör man inte glömma inte bort Mälaren. Den som saknar bil kan ta buss eller cykel till Sunnersta, starta direkt från vårt kanothus och paddla ut på en sjö som räcker för långturer på flera veckor. Vill du inte paddla fullt så långt så är exempelvis Wiks slott och Skokloster fina utflyktsmål.
De Uppländska och Stockholmska skärgårdarna erbjuder nästan obegränsade möjligheter. Här har du alla möjligheter att göra dina egna upptäckter. Med sitt ringa djupgående kan kajaken hjälpa dig att hitta ditt eget paradis där inga andra båtar kommer in. Den som ställer extrema krav på ensamhet och tystnad bör kanske undvika vattnen närmast Stockholm.
Svårigheten för kajakpaddlaren kan ofta vara att komma ned till vattnet! Många vägar är enskilda vägar som går till något område med sommarstugor. Där brukar de vara måttligt roade över ett gäng kanotister som svärmar in likt en gammaltestamentlig gräshoppsplåga och parkerar som det faller dem in. För att minska konflikterna är det bäst att starta från allmänna badstränder, Vaxholmsbåtbryggor, färjelägen och liknande ställen där det vanligtvis går bra att parkera. Tyvärr har även de snikna parkeringsbolagen hittat många av dessa platser!
En annan "svårighet" är de fågelskyddsområden som finns på många ställen i skärgården. Du måste ta reda på när fågelskyddet upphör innan du ger dig in dit. Vanligen 15/7, 1/8 eller 15/8. Respektera fågelskydden. Ge inte "insändarsignaturen Vän av Ordning" något att klaga på. Dessutom störs fåglarnas häckning och det är naturligtvis därför tillträdesförbuden finns.

Båtväder från SMHI

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss