kneptext.gif (6821 bytes)

Om torkning

(Sammanfattning av en artikel i "Land" för några år sedan.)

Kött
Av kött passar vilt och nötkött bäst att torka. Använd kött med så lite insprängt fett som möjligt. Gör så här:
Skär köttet i små, tunna bitar. Strö över salt ungefär som vid vanlig kryddning, möjligen något mer. Tänk på att ju längre det är till avfärden, desto mer salt behövs. Lägg köttet på plåt eller galler och sätt i 50-75 graders ugnsvärme. Ställ luckan på glänt. Varmluftsugn ger extra bra resultat. Köttet är färdigt när det är torrt och läderartat. Det behöver bara nästan gå att bryta. Lövbiff tar ca 6 timmar att torka, det kan variera något. Förvara det färdiga köttet i glasburkar tills du packar. Flytta över det i plast- eller papperspåse. Man kan även med fördel lägga köttet i marinad innan torkning.
Köttfärs
Malet kött håller sig inte lika bra som helt kött. Torka därför precis innan du ska resa. Be affären mala direkt av magert nötkött, till exempel ytterlår, så att du får färsen så fräsch som möjligt. Bryn färsen, gärna tillsammans med pressad vitlök, i en stekpanna som smörjs med lite olja. Bred ut färsen på hushållspapper på ett ugnsgaller. Torka i ugn inställd på 50 grader och med ugnsluckan på glänt i 5-8 timmar eller tills färsen känns alldeles torr. Förvara till avresan i burk med locket på glänt.
Grönsaker
Lök, tomater. majs, ärter, paprika, svamp och squash går bra att torka direkt. Potatis, kål och rotfrukter bör förvällas några minuter före torkningen. Skär grönsakerna i tunna skivor eller bitar. Ju större snittytor, desto lättare går de att torka. Tomater ska inte skäras för tunt. Då får de svårt att hålla ihop efter torkningen. Lägg grönsakerna på bakpappersklädd plåt, nät eller galler. Torka i ugn eller bastu. Grönsaker och frukt skall torkas i högst 50 grader och örtkryddor i högst 35 grader. Tiden varierar mellan 5 och 8 timmar. Man kan torka på många sätt. En värmefläkt som körs utan värme går också bra. Ett par timmars fläktande och grönsakerna är torra.
Tillagningstid
Tillagningstiden för torkat är olika beroende på vad man torkat, om det är blötlagt och om det får dra en stund efter kokningen. Rotfrukter som morötter, kål rödbetor, blomkål och potatis tar ca 20 minuter att koka med blötläggning, övriga grönsaker mellan I 0 och 15 minuter. När man har en grönsaksgryta med blandande grönsaker och rotfrukter blir några av dem något överkokta på grund av de olika koktidema. Men det kan man lätt överse med.
Lövbiff och köttfärs behöver ca 15 till 20 minuters långsamt puttrande i lite vatten. Koktiden förkortas genom att man låter köttet dra efter kokningen, men det bör inte blötläggas före.

Laga nåt gott av det du torkade

Åter till Knep & knåp

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss