Svinskinnsskogen

Skogen norr om Berthåga, Stenhagen och ICA Maxi

Stenhagen är namnet på orienteringskartan över området som du kan köpa via orienteringklubben Linné. (Du hittar kartor under rubriken "Klubben".) Skogen är tre och en halv kilometer från den östra kanten vid Bärbyleden till den västra vid Ströbylund och mellan 1 och 2 kilometer i nord-sydlig riktning.

Det här är kanske ingen storskog, men den är stor nog och det finns massor av stigar att gå på. Jag tänker inte beskriva några speciella vandringsturer. Jag tycker att tjusningen är att upptäcka det själv. Det roligaste är nog att med kartans hjälp försöka hitta alla stigar. Samtidigt övar man orientering och kartläsning och lär sig se vad "punkthöjder" är och hur stor en sten ska vara för att bli inritad på kartan. Orientering är en mycket skojig sport, särskilt om man utövar den enbart för sitt eget höga nöje. Skulle du gå vilse är det bara att gå rakt söderut så kommer du antingen till öppna gärden eller bebyggelse. För övrigt brukar trafikbruset från Enköpingsvägen höras så det är bara att gå mot ljudet! Men har du kartan med dig så har du naturligtvis en kompass också!

På sommaren möter man inte mycket folk i skogen, men under den korta vinter vi hade ett tag 2002 så blev skogen full av skidspår, särskilt de lite större stigarna. Men det är inget ställe för den som brukar flänga runt i spåren iförd neonfärgade tajta träningskläder; nej det här är skogsflanörens skidspår. Ibland skrapar det lite, men om man bara vill åka skidor så går det. Idag, vilket är 24/2 2002, så var jag ute och åkte på den decimeter snö som kom den 22. Det gick riktigt bra.

Bor man inte i närheten vill man kanske åka bil hit. Parkera vid Ica Maxi.

  • Karaktär: Brukad skog med en del hyggen och skogsplanteringar
  • Svårighet: Upptrampade stigar, inga "promenadvägar". Kan vara lite vått.
  • Säsong: Hela året när det är torrt, fruset eller snö

Det finns inte många namn utsatta på en orienteringskarta, men man kan ju alltid fundera lite över kärret Kodöden!

Tillbaks till "Nära stan"

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss