Nära stan

Sunnerstaområdet

Sunnerstaåsen är Friluftsfrämjandets "hemmaskog" - vi har ju åsen med dess höga glesa tallskog alldeles bakom Sunnerstastugan. Det är bara att ta för sig av vad det starkt kuperade landskapet här kan erbjuda. Åsen är en del av Uppsalaåsen, d.v.s. den rullstensås som sträcker sig från Billudden i Upplands norra del, genom Uppland och rakt genom Uppsala och ned till Södertörn, sydväst om Stockholm. Här i närområdet runt Sunnerstastugan är den magnifik! Vill Du kombinera Din vandring runt åsen med lite information på vägen? Följ då den Natur- och Kulturstig som finns med utgångspunkt från Sunnerstastugan - information om stigen hittar Du i en liten broschyr.
Prova att följa den branta stigen direkt bakom Sunnerstastugan högst upp på "Getryggen" - där utsikten över Fyrisån är underbar. Det är inte konstigt att det finns en fornborg här, med det strategiska läge som fanns för drygt 1000 år sedan. Då gick ju vattnet nästan runt hela Sunnerstaåsen!
Väljer Du istället att följa cykel- och promenadvägen som följer strandlinjen runt åsen, kan Du på vårkanten uppleva den fågelkonsert som då är vanlig här. Kanske drar också någon grupp förbi med våra kanadensare eller kajaker? Blir Du själv nyfiken på att prova detta, kan vi hyra ut kanoterna åt Dig - prata med vår personal i Sunnerstastugan.

Sunnerstastugan
Duschar, bastu och kafeteria.
Motionsspår
Två motionsspår finns i direkt anslutning till Sunnerstastugan. Det ena är 3,2 km långt, det andra på 3,5 km är elljusbelyst. Här tränar bl.a. regelbundet skidklubbar i det spår som har den högsta nivåskillnaden i Uppsala!
Barnbacken (Gropliften)
I direkt anslutning till Sunnerstastugan finner du vår barnvänligaste "alpinbacke". (Håller svensk handikappstandard.) På kvällen flödar elljuset så här behöver korta dagar inte hindra.
Mountainbike
Sitt upp på hojen och åk runt på stigarna i Uppsalas södra skogar och parker.
Långfärdsskridsko
En av många utgångspunkter för turer på Mälaren med långfärdsskridskor - och våra erfarna ledare.
Natur- och kulturstig
Natur- och kulturstigen startar vid Sunnerstastugan. Den tar dig tillbaka till vikingatiden med sina borgar. På färden får du också uppleva spåren av landskapets förändring i tiden. Stigen ingår som en del av Uppsala Friluftscentrum. Den är totalt 3 km lång. Med normal promenadtakt och ett stopp vid samtliga informationstavlor så går du runt på mindre än en timme.
Skidbacke med lift och "kanonsnö" (Åsliften)
I samarbete med Uppsala Slalomklubb och Uppsala kommun erbjuds härliga backar för slalomåkning, att träna telemarkssvängar och att åka snowboard i. Konstgjord snö blir det så fort kylan kommer.
Kajaker och kanadensare
Möjlighet finns att på egen hand eller i grupp hyra kanoter. Totalt disponerar vi ett 30-tal kanoter - både kanadensare och kajaker (en- och tvåmans).
Grillplatser
På ett flertal ställen i närheten av Sunnerstastugan finns även grillplatser. I samarbete med Uppsala kommun ser vi till att det finns nyhuggen ved. Sitt ner och njut av stillheten så nära storstaden.
Boule
Vi har just invigt våra boulebanor. Har du inga egna klot kan du hyra i Sunnerstastugan

Tillbaks till "Nära stan"

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss