Tillbaka till hemsidan

Klicka på skyltarna

Kebnekaise, augusti 1996

KamvandringÅrets traditionella (d.v.s. andra året i rad) alpina fjällvandring gick till Tarfala. Som framgår av namnet är det inte klättring som är huvudsaken. Dessa turer vänder sig sig till den vanlige, men lite mer äventyrlige fjällvandraren. De klättrare som följer med brukar vi skicka iväg på egna äventyr om de tycker att det blir för tamt.

Efter att ha inrättat vårt basläger i Tarfala kunde övningarna börja. Om man faller och börjar kana på ett brant snöfält gäller det att få stopp innan man far ut i något stenröse. Första kvällen ägnades åt olika sätt att få hejd på en dylik ofrivillig åktur.
Nästa steg är att göra sig vän med utrustningen. När man går på en glaciär med sprickor som kan vara täckta av snö måste man gå hopknutna med rep. Repet knyter man inte direkt runt kroppen, utan fäster det i en sele. Detta görs givetvis med speciella knutar. För att inte dratta på ändan på hala glaciärer måste man ha stegjärn på fötterna.
Sen kan man ge sig ut på isen. Första svårigheten är att gå fyra eller fem personer hopbundna med femtio meter rep, utan att dra omkull varandra eller få repet så slakt att man trampar på det. Att trampa på repet med stegjärn är faktiskt inte så fatalt som det låter men det kostar en öl till turledaren när man är tillbaka i civilisationen! När replaget någorlunda behärskar detta är det dags att öva kamraträddning. D.v.s. att dra upp en kompis som fallit ner i en glaciärspricka.
Följande dag var det sol och strålande sikt. Det beslöts att vi skulle göra kamvandringen mellan Kebnekaises nord- och sydtopp. Denna tur börjar med en glaciärvandring över Isfallsglaciären fram till Halspasset där en brant stigning på snöfält börjar. Det är så brant att vi placerade ut några snöankare på vägen för att stoppa ett eventuellt fall. Uppe i halspasset får vi utsikt över Rabots glaciär. Nu åker stegjärnen ner i ryggsäcken för här börjar ett parti lättare klättring. Det är inte särskilt svårt ens för nybörjare men kan kännas en smula luftigt. Vi går på löpande säkring. Det innebär att hela replaget rör sig samtidigt ungefär som på en glaciär. Repet kopplas till de fasta bultar som finns här och var längs leden. Efter klättringen kommer man upp på en platå ett stycke från Nordtoppen. Mellan Nordtoppen och Sydtoppen går en kam av is och snö. Känslan man får av att vara här måste faktiskt upplevas. Det är lite som att gå på nocken på ett kyrktak. Det ser kanske inte så brant ut på bild, men det är det. Den enda egentliga svårigheten är där snödrivan "vänder" strax innan Sydtoppen. Där tvingas man ut på brantare snö och höjden är rätt så påtaglig. Nedfarten går via Östra leden.

Dagen efter detta äventyr gick vi ut på Storglaciären och letade glaciärbrunnar. Dessa uppstår då smältvatten på glaciärens yta letar sig ner i sprickor och de kan bli nästan hur djupa som helst. De kan jämföras med enorma badkarsavlopp där vatten forsar ned. Vi hittade en torr brunn som slutade i en snöpropp ungeför tio meter ned där vi alla blev nedfirade och upphissade. Resten av dagen ägnades åt isklättring. I brist på frusna vattenfall fick vi i stället fira ner oss i en spricka och klättra upp. Hem till tälten och en kort natts sömn.
Nu var det dags för klättrarna att få sitt. Vi gav oss av tidigt på morgonen och gick runt Tarfalasjön. Därefter uppför ett brant snöfält mot Liljetoppen. Där gick klättrarna västerut mot Kaskasapakte. Resten gick österut mot det något högre men mycket lättbestigna Kaskasatjåkka. Därifrån fortsatte vi över de runda bergen österut och söderut och gick ned ungefär vid Tarfala vetenskapliga station. Vi var tillbaka lagom till kvällsmaten. Klättrarna däremot kom tillbaka klockan halv fem på morgonen. Det tog dem 19,5 timmar att ta sig upp och tillbaka!
Nästa dag var tänkt att ägnas åt isfallen på Isfallsglaciären. Ingen av klättrarna var dock så morgonpigg och resten av gänget föredrog också att ta det lugnt. Så vi bröt lägret och tog oss ned till Kebnekaise fjällstation för en avslutningsfest.

Foto: ??? (Vem var det som lånade ut bilderna?)

Innehåll, klättring


Hemsidan [ Första sidan ] Friluftstipset ] Dagboken ] Länkar ] [ Kontakta oss ]