Barnens dag i Mulleriket

21 augusti 2005

Du kan klicka på bilderna för att se dem i större format

Naturen visade sig från sin allra bästa sida under barnens dag i Mulleriket, solen strålade från en blå himmel och det var varmt som en högsommardag.

Många barnfamiljer träffade Fjällfina vid hennes kåta. Idag hade hon med sig en Fjälluggla, som kunde vrida på huvudet, precis som på riktigt. Den såg nästan levande ut.

Fjällfina och övriga ledare från barnsektionen aktiverade allihop att sjunga både Fjällfinasånger och olika djursånger med anknytning till fjällvärlden. Det blev full fart med rörelsesånger.

Barnen fick låna hemmagjorda kikare och leta efter hur många gömda fåglar de kunde se. De kunde också känna på mjuka bofinken och rödhaken, som satt som små kramdjur i buskarna. Deras läten kunde också höras om man klämde dem på magen eller tryckte på en ljudapparat, vem kunde motstå det?

Ett svansdraperi var upphängt mellan träden. Där kunde man försöka para ihop rätt djur med rätt svans.

På marken stod en svanslåda med tre olika djur representerade. Dessa djur var räv, hare och björn och man kunde se och känna på tillhörande djurdelar och läsa fakta om dessa djur.

Att kasta lasso på renen och balansera på klätterrep var en populär aktivitet, som det alltid brukar vara.

Efter att Fjällfina vinkat adjö var det dags för barnen att gå ner från ”fjället”, ner till skogen för att träffa Mulle,


Många barn känner till Mulle bäst, dom sjöng sånger tillsammans med honom.

Många aktiviteter fanns det att välja på, en var att barnen skulle mäta längden på sig själva med hjälp av gran respektive tallkottar, som dom lade ut på marken.

Det fanns en låda med 6 stycken smålådor där varje låda innehöll ledtrådar till ett djur eller något från naturen, svaret fanns som ett litet kort i framkant på lådan, om man behövde hjälp. Det kunde till exempel finnas lortar, en bit horn och en bit ragg som då skulle leda till att det var älg som vi sökte efter i den lådan. Lite säsongsbetonat var det i lådan med blåbärsris och bär, förhoppningen var att locka någon familj att gå ut i skogen och plocka blåbär någon dag.

En uppstoppad ekorre, som barnsektionen har fått av konservator Birger Nordahl, var mycket populär.

Mulle hade korgen full med bollar, barnen fick ta varsin, många valde dom gula bollarna, möjligtvis för att kunna skina ikapp med den härliga sensommarsolen.

Med bollen kunde man kasta prick i en näverkont.

En familj med fantasi utnyttjade sin boll till att kasta den emellan sig medan dom balanserade på träkubbarna vid Mullekojan.

För dom minsta fanns det ett snöre att följa och hitta gömda saker längs det.

Många var det som gick till grillplatsen där det kunde inhandlas korv att grilla, dricka och pinnbrödsdeg, som alltid är det mycket populärt. Om barnen tyckte att det tog för lång tid kunde de springa några varv i labyrinten under tiden.


Sista figuren ut idag var nykomlingen Nova.

Nova är ny i Mulleriket, hon är Gösta Frohms sista figur.

Hon kom med uppsträckta vingar ner mot sin plats för dagen, den var utmärkt med ett silvrigt tält.

Många barn var nyfikna på henne, frågorna var många, bland annat om hon var en ängel.

Nova berättade lite om solen, som hon bar i sin famn.

Barnen kunde krypa in i tältet och titta på stjärnbilder som satt på väggarna.

I dungen bredvid satt det frågor om rymden, det var bara att låna papper och penna och gå runt och se om man kunde svaren. Svaren var uppsatta i slutet så att man själv kunde kontrollera sina kunskaper.

Nova ser fram emot den 16 oktober, då har Mulle sin temadag, kl. 13:00 finns han vid sin koja, kl. 13:45 kommer Mulle att inviga Novas rymdskepp som har ”landat” i gropen.

Det är stort, rymmer ett antal barn som kan slå sig ner på bänkarna och drömma sig bort i rymden eller till Novas planet Tella, även personer med rullstolar kan ta sig in i skeppet.

Något spännande experiment kan man förvänta sig.

Nova vänder sig till de lite äldre barnen 7-12 år, som är nyfikna på rymden, miljön och har experimentlusta. Men självklart är alla hjärtligt välkomna att besöka Novaplatsen med rymdskeppet.

Kom och ta en provtur i Novas rymdskepp den 16 oktober.

Text: Annika Sjöberg och Marianne Åkesson Skörd
Foto: Marianne Åkesson Skörd

Tillbaks till barnverksamhetens dagbok

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss