Långfärdsskridsko

Dagbok för 2007 - 2008

Några sena rapporter
20 februari: Sol på Vällen
2-3 februari, Ledarkurs
30 januari: Vansjön
27 januari: Sjöarna runt Sala
13 januari: Storsjön, Sandviken
20 januari: Öjaren och Lundbosjön
9 januari: Mitt-i-veckan
1 januari: Stensjön
30 december: Dalälven
26 december: Vällen
23 december: Oxen och Ullfjärdarna
16 december: Dalälven
2 december: Första advent

För vissa turer finns GPS-spår som en "KML-fil". Du måste ha Google Earth som är ett gratisprogram för satellitbilder för att visa dessa.


Några lite sena skridskorapporter

 

17 februari: Åmänningen

Stora Aspen, Snyten 47 deltagare tog bussen till Åmänningen och stora Aspen

Rapport från grupp C´s färd på Åmänningen

13 förväntansfulla skrinnare startade på söndagsmorgonen vid Ängelsberg brygga med utsikt ut mot Oljeön. Vädret var lite halv mulet, ingen sol i alla fall. Carina, vikarierande turansvarig, tog täten. Anita och Folke ansvarade för kön. Färden gick söderut i medvind, men bara efter någon minut upptäckte Carina en bred vattenomgärdad vråk, som korsade vår färd väg. Vråken var inte där dagen innan och lite längre bort låg ytterligare en till ny vråk. Is är färskvara!! Ingen plurrade i vråkarna och vi fortsatte utefter stranden mot söder. Isen var lite ytmjuk.

3 gånger, vid varje större udde vid ”Dunshammarlandet” fick vi göra korta landpromenader. Runt uddarna var det öppet vatten och råkar gick ut från uddarna. Vi fick verkligen träning på av- och påtagning av våra skridskor och alla blev till sist riktigt skickliga i den konsten. Den sista udden vid Ornäs, som var kalhuggna och med en pampig sommarstuga, blev ett bra igenkänningslandmärke. När klockan var ½12 hade vi nått fram till den lilla ön Kappadocia, där intog vi vår lunch. Nu började en svag sol skymta mellan molnen.

Vi fortsatte vår färd mot sydväst tvärs över Åmänningen. Vi mötte en grupp skrinnare, som talade om att vår B grupp satt och fikade på Långöarna, så vi styrde vår färd dit.  Våra vänner i B-gruppen informerade oss om vråkar och öppet vatten söderut, samt om hård motvind och mjuknade is. Efter rådslag med deltagare och ledare beslöt vi att vända tillbaka, så vi skrinnade över Åmänningen mot dess östra strand. Nu var vi 14 i gruppen; Catharina hade lämnat B gruppen och kommit till vårt tappra gäng. När vi åkte norröver utefter stranden var det nu faktiskt ganska kraftig motvind och isen var ganska ytmjuk. Vi fick dock 2 starka skinnare; Folke och Per-Ola, som vi andra i två rader kunde sökte lä bakom och så fortsatte vår färd tillbaka mot Ornäs udde.

Av och på, av och på, av och på med skridskorna igen, promenad över uddarna och en fikapaus. Vi följde med stort intresse en grupp skridskoåkare som utanför en av uddarna pikade sig fram över isen mellan vatten och råkar. Hela gruppen klarade sig, ingen plurrade, fast det tog lite längre tid för dem än för oss som föredrog landpromenaden. Nu delade vi oss i två grupper, en som ginade tvärs över viken sydost om Kalvön och en som följde stranden. Alla kom utan några missöden till slut fram till Oljeön, där vi studerade kulturminnen; forna tiders oljeraffinaderibyggnader. Vi avslutade vår färd över isen till Ängelsbergsbrygga och hade då åkt ca 2,8 mil om jag kommer ihåg rätt. Vi möttes av glada och nöjda B-gruppare, som informerade oss att solen lyst på dem varje gång de fikade. A-gruppen hämtade vi med buss vid sjön Snytens nordända.

Carina, C-ledare

 

2 mars: Öjaren

30 deltagare på förvånansvärt fina isar, då de flesta turer var inställda i övriga Sverige.

 

5 mars: Mittiveckan

13 deltagare på Storljusen och Stensjön

 

9 mars: Stensjön

13 entusiaster trotsade morgonens regn och begav sig till S:t Eriks torg. Vid framkomsten till Stensjön hade regnet i stort sett upphört. Isarna njutbara men de hade börjat anta våriskarraktär och försämrades märkbart under dagen. Två av ledarna i A-gruppen passade på att ta säsongens sista isbad. Baet var odramatiskt, vattnet räckte ungefär till midjan men visade hur svårbedömda vårisarna är. En skön dag på isen och en fin vinteravslutning.

 

Ice is nice!
Lasse Hjertson


20 februari: Sol på Vällen

Idag samlades 13 personer på St Eriks torg för att njuta isar i det vackra vårvädret. Turen gick till Vällen och för att utnyttja den vackra dagen fortsatte gruppen till Gisslaren som utforskades från söder till norr. Bägge sjöarna hade släta hårda isar som inte nämnvärt mjuknade under dagen då sol och ca +5 C rådde. Den svaga till måttliga vinden räckte tydligen för att kyla av isytan. Sammanlagt 42 km avverkades under tiden fram till ½3 på eftermiddagen och inga andra missöden än två fotbad inträffade vid landstigningar. Två andra åkare var allt vi mötte under dagen

Peter Lundholm


Foto: Benjamin Vikman


Foto: Anders Skyttle


Foto: Anders Skyttle

Ännu fler bilder


2-3 februari, Ledarkurs.

11 blivande ledare från Visby, Söderköping, Eskilstuna, Märsta och Uppsala gick utbildade sig under helgen till skridskoledare. Efter en förmiddag med teori blev det tillämpade övningar i att leda tur på Strandsjön vid Järlåsa. De flesta skridskoföreningar hade inställt på lördgen på grund av isbrist. Vi kunde dock ta oss runt hela sjön på väl bäriga isar täckta av ett snöslasklager.

Söndag förmiddag ägnades åt teoretiska övningar och på eftermiddagen avslutades kursen med isvaksträning i Fjällnora. Alla tog sig upp ur vaken, bytte kläder utomhus och kunde härmed godkännas.

Lasse Hjertson


30 januari: Vansjön

12 förhoppningsfulla åkare samlades idag på St. Eriks torg. Planerna på en tur på Dalälven fick skrinläggas på grund av dåliga väderprognoser. Vi begav oss därför från Uppsala i duggregn till Morgongåva i fullt snöfall för att pröva Vansjöns is. Den släta isen var täckt med ca 5 cm nysnö som under turen successivt ökade till ca 8 cm eller mer. Viss åkteknik krävdes för att undvika klabb under skridskorna (bl.a. ganska högt tempo). Gruppen nöjde sig med en 5 km lång tur innan en tidig lunch intogs. Åter i Uppsala kl. ½1, dvs. i god tid före utlovade före kl. 3.

Dagens tur(otur?)-ledare var Peter Lundholm


27 januari: Sjöarna runt Sala

I strålande sol styrde 76 åkare i en buss och tre bilar kosan mot Sala. Skridskoåkningen började på den sällan befarna Storljusen. Isen för det mesta slät och fin, men här och var lite skrovlig. En av deltagarna i B-gruppen njöt så i solen så att han tog sig ett dopp upp till midjan.

Sedan alla grupper tagit sig runt sjön blev det transfer till Silvköparen och efter den promenad till Olof-Jonsdammen.

Härliga isar bjöd på fin åkning.

Lasse Hjertson


20 januari: Öjaren och Lundbosjön

Ännu en gång flydde vi norrut till isarna i Gästrikland denna osedvanligt milda januarimånad. I dag var örika Öjaren och dess granne Lundbosjön målet för turen. Närmare 40 entusiastiska friluftsfrämjare kunde avnjuta hårda, torra kärnisytor i skenet av en enveten sol som lyste i bjärt kontrast mot gårdagens regn och rusk. Någon besvärande överis fanns inte heller. Detta förklaras med att det stod måttligt med vatten på isen dagen före, och inte alls kom något snöslask, samt att nattens uppklarning anlände tidigt nog för att det vatten som fanns på isen skulle hinna frysa igenom. Om man nu måste klaga på någonting, så var det väl att kringblåsta vasstrån, barkflagor och tallbarr skapade en del friktion under skenorna för den som önskade glida fram riktigt nära stränderna.

Magnus Simonsson


13 januari: Storsjön, Sandviken

Denna milda vinter får man verkligen leta efter isarna och åka norrut om man vill åka skridsko eftersom mildvädret har gjort isarna närmare Uppsala osäkra eller obefintliga. Det var ett i högsta grad osäkert isläge inför söndagen efter det att lördagen bjudit på omväxlande regn, snö, regn och åter snö. Glädjande nog visade det sig att all snö var borta och isarna såg lovande blanka ut när vi först såg Storsjöns is från bussfönstret. 44 deltagare och ledare njöt i solskenet av blanka isar, även om det fanns en del överis på vissa ställen. Överisen, som både var svår att avläsa och att undvika blev dock allt mindre besvärande under dagen. Vi hade turer i grupperna A, B och C, samt denna söndag även en provapåtur (som lockade en deltagare). Grupperna A och B började turen vid Strandbaden i Årsunda och åkte först en runda på den västra halvan av sjön, innan vi klev över på den västra sidan. C-gruppen och nybörjarturen startade vid Sörtuttsbadet och nöjde sig med att åka på den östra sidan. Turerna avslutades vid Sörtuttsbadet.

Rolf Henriksen


9 januari: Mitt-i-veckan

Idag mötte 8 skridskoåkare upp för att åka på Närdingen och Ströjan i roslagen. I ett delvis uppsprickande molntäcke åkte vi på Närdingen med hyggligt resultat. Ca 30% av den stöpisbelagda ytan var något mjuk och styrande men fullt åkbar, resten gav fin glatt åkning. Efter att ha avverkat Närdingen gjordes en tur på närbelägna Ströjan där ca 50 % av isytan var något mjuk. Mot dagens slut hade vädret växlat till lätt regn. Totalt avverkades 18 km på isen.

Peter Lundholm.


1 januari: Stensjön

Att 21 deltagare skulle orka upp på årets första dag för att åka skridsko
var mer än vi räknat med.

Bilfärd till Sala där vi letade oss fram till den sällan befarna Stensjön. En fantastisk skridskosjö med många flikar, vassruggar och småöar. Vid starten var det uppehåll, isen täckt av någon cm snö och kraftig vind. Så småningom började det falla blöt snö och snödjupet ökade till 5 cm. "Friluftsliv i alla väder" fick en konkret betydelse. Bättre kan inte ett år börja.

Lasse Hjertson


30 december: Dalälven

Dalälven I strålande sol, svaga vindar och med fantastiska isar avslutade 55 entusiastiska långfärdsskridskoåkare året på bästa tänkbara sätt. Med start vid Östa kunde vi njuta av Dalälven på Östa- och Andersboviken. Spår efter andra gruppers bad fanns här och var. Strömmande vatten kräver vaksam- och uppmärksamhet och vi klarade oss utan bad i alla grupper. Ett fall i en vattensamling på isen, vid strandkanten blötte ner en av deltagarna.

Lasse Hjertson

Foto: Lasse Hjertson    C-ledaren diskuterar vägval med en av deltagarna.


26 december: Vällen

Om dan före doppardan bjöd på fina isar så bjöd annandagen på ännu bättre förhållanden. Svarta, släta, hårda genomskinliga isar med några mm vatten som "oljade" ytan. 30 åkare hade lagt julklapparna åt sidan och njöt av en varm, lite blåsig vinterdag med härlig skridskoåkning.

Lasse Hjertson


Foto: Mats Hjertson


23 december: Oxen och Ullfjärdarna

43 skridskosugna deltagare la julstöket åt sidan och följde med till Varpsundet vid Övergran. Turen gick först på Oxen runt Biskops Arnö upp till Gorran som gick helt öppen. Turen fortsatte söderut och efter välförtjänt matrast befors även Stora och Lilla Ullfjärden. Isaran helt fantastiska, släta hårda och jämna.

Lasse Hjertson


Foto: Sven G. Hultman


16 december: Dalälven

Ett femtiotal entusiastiska skridskoåkare kunde denna soliga dag avnjuta de fantastiska kärnisarna på dalälvsfjärdarna ovanför Söderfors.

B- och C-grupperna beåkte den alltid tidigt islagda sjön Ingen samt på Dalälven Berg- och Hällskogsfjärdarna, medan A-gruppen drog norrut över de nu med råge bäriga glanskispartierna tvärsöver strömfårorna söder och norr om Bramsön och hann med vikarna norr om Bramsöfjärden också - men då fick Ingen i gengäld bli oåkt.

När solen gick ned och isen började sjunga köldens lov, passade flera grupper på att ta en extrasväng åt nordost från start- och målplatsen vid Ingsåns mynning för att klämma det sista ut av dagen; ett tiotal knölsvanar flög åt sydväst under en persikofärgad himmel. Detta och en del annat kan beskådas bland

John Marelius bilder från turen

Magnus Simonsson


2 december: Första advent

Som traditionen bjuder ordnades den första ledarledda turen för året den första advent.

15 skridskosugna deltagare tog sig till Funbosjön som dagen före haft 5 cm väl bärig kärnis. Nattens värme hade gjort underverk med ytan, helt slät med lite vatten på. Tyvärr hade isen värmeskadats och knastrade och sprack vid åkning.

Efter 4 km fann vi för gott att återvända till utgångspunkten för att undvika ofrivilliga bad. Trots att turen blev kort var det underbart att få åka skridskor på naturis igen.

Lasse Hjertson


Foto: Mark Sjöstrand, FF Järfälla


Dagbok från säsongen 06-07
Dagbok från säsongen 05-06
Dagbok från säsongen 04-05
Dagbok från säsongen 03-04
Dagbok från säsongen 02-03
Dagbok från säsongen 01-02
Dagbok från säsongen 00-01
Dagbok från säsongen 99-00
Dagbok från säsongen 98-99

Våra långfärdsskridskolänkar
Läs våra israpporter!

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss