Tillbaka till hemsidan

Klicka på skyltarna

skrid.gif (7448 bytes)

Långfärdsskridskosektionens dagbok för 2002 - 2003

1/12 | 8/12 | 15/12 | 18/12 | 22/12 | 26/12 | 29/12 | 5/1 | 8/1 | 19/1 | 22/1 | 25-26/1 | 28/1 | 2/2 | 19/2 | 23/2 | 26/2 | 2/3 | 5/3 | 9/3 | 12/3 | 16/3


1/12 Sjöar vid Sala

Traditionsenligt blev det den 1:a advent premiär för ledarledda turer på långfärdsskridsko.
Med buss begav sig 34 sugna premiäråkare med buss till Sala och fick där uppleva en fin skridskodag på Silvköparen och Olov Jons dammen. A-gruppen tog sig via en ganska lång landpromenad till den sällan befarna Stensjön med utpräglad vildmarkskarraktär.
Övriga grupper kunde åka 2,5 till 3 mil med spännande avstickare uppför åar och in i vassar.
Vi lyckades komma tillbaka till Uppsala på utlovad tid, så att de som ville hann se kvällens fyrverkeri.

En lovande upptakt på säsongen

Lasse Hjertson

 

8/12 Vällen

Trots det gråmulna vädret och julstökstider dök 71 deltagare upp på S:t Eriks torg i tidig morgontimma. Färden gick till sjön Vällen. De observanta kunde från bussen skåda en kungsörn som landat på fältet strax före sjön.
Vällen bjöd på lätt pudrad stöpis med mestadels hård och fin yta. Uppdelade i 4 grupper tog sig åkarna runt sjön. A-gruppen hann med 4,5 mil, B-grupperna 3,7 mil och C-gruppsåkarna åkte mellan 2 och 3 mil. Någon grupp hann med besök i den omskrivna grottan i NÖ delen. På stenar och bryggor kunde man se att vattennivån var drygt 5 dm under den normala.

Dagen bjöd på en härlig avkoppling från julstressen.

Anders Parrow

 

15/12 Pilsbo-Sigtuna

83 åkare kunde på söndagen njuta av nästan helt perfekta isar. Hårda,svarta och blanka. Från Pilsbo via Skofjärden, Erikssund, Håtunaviken och Sigtunafjärden tog man sig ner till Flottvik och turen avslutades i Sigtuna där bussarna väntade. Helt fanstastiska förhållanden, inga vindar, endast solen saknades.
En verklig propagandadag för långfärdsskridskoåkning

Lasse Hjertson

 

18/12 Vik

I dag onsdag den 18 december åkte 19 deltagare på en ”mitt i veckan tur” som utgick från Viks slott. Under 3½ timme skrinnade vi på lätt snötäckta isar och i strålande sol och rundade Biskops-Arnö. Den förutspådda kulingvinden uteblev utan vi kunde njuta av tämligen svaga vindar.
Detta var premiären för onsdagsturen denna säsong och vi får hoppas att det fina isläget består. Planen är att fortsätta med turer från vecka 2.

God jul önskar
Peter

 

22/12 Ängsö runt

62 åkare i en buss och två bilar tog sig till Ängsö i Mälaren. Sol och mestadels blanka svarta kärnisar bjöds det på.
Ingen var i närheten av att plurra, ja det var till och med svårt att med piken slå sig igenom isen. Det hela blev en perfekt genomkörare för att helt ut kunna njuta av julbordets fröjder med gott samvete.

Thomas Brobjer

 

 26/12 Ekoln

42  deltagare skrinnade idag på Ekolns, till största delen helt suprperba, blankisar. Turen fortsatte ner på Gorran förbi Sjöö slott och vidare till Molnskär. Söder om Molnskär vidtog tröga snötäckta isar varför vi vände tillbaka härifrån. Två deltagare frestade på att försöka nå Stockholm via Sigtuna och Stäket.
De två åkarna har nu setts krypa upp för trappan till Stadshuset för att sedan försvinna i riktning mot centralstationen.

Lasse Hjertson

 

29/12 Kungsängen-Smidö

52 åkare trotsade väderleksutsikterna och tog sig med buss till Kungsängen. De fina kärnisarna från lördagens rekonoseringstur fanns kvar men hade täckts av ett lager kall nysnö, dock väl åkbart.
Med inslag av snödrivor och strängar av issörja som bromsade något, men kompenserades av en frisk ostlig vind i ryggen gick färden över Görväln. Vi passerade Ekholmen och ut på Näsfjärden, Brofjärden och upp till Ormsundet där alla grupperna strålade samman. Där tog vi oss igenom issörjan med lätt till medelsvår nedisning av utrustningen. Två av grupperna hade dessutom stannat till vid Ådö slott på vägen för att inspektera och höra sitt eko i ekotemplet.
Upp mot Granudden och sista biten in mot Smidö vred vinden något mot norr och vi avslutade årets sista ledarledda tur i tuff motvind.

Per-Arne Gejke

 

5/1

Den fina skärgårdsis som lagt sig mellan jul och nyår bl.a. på Gälnan och inre Svartlögafjärden hade nu fått ett lager av ca 5 cm snö (mer på Gälnan och ännu mer N om Gävle), vilket gjorde att de svagare partierna på Svartlögafjärden var svåra att upptäcka (de upptäcktes inte av Rolf S, som tillsammans med Barbro A. rekade där under lördagen). Turen ställdes därför till skärgården utanför Trosa, där det låg endast några mm - 1 cm snö/rimfrost, dock delvis relativt packad. Turen annonserades med förbehållet att deltagarna måste kunna åka i strävt före, men en synnerligen vacker skärgård utlovades. Det hade varit minus 15-20 grader de senaste dygnen, och detta väder (minus 15) stod sig även under söndagen med solsken och en måttlig till svag nordvind. Avfärd kl. 8.30. Ca 40 deltagare började vid Stensund Ö om Trosa.

B- och C-grupperna åkte söderut på Gåsöfjärden och nådde området S om öarna Kråmö, Korpen och Oxnö, där isen var så gott som snöfri men flakig. Grupperna (åtminstone B) kunde dessutom njuta av en just bärig, stor vindbrunn mellan Oxnö och Fifong. I C gick det lite trögare och blev kallt på hemfärden, därför att inte alla - trots annonseringen - kunde hålla styrfart i motvinden i bromsande snö. Grupp A började med en sväng NÖ upp mot Furskär och följde sedan raden av öar ner till Äspskär; snön var här inte särskilt packad. Därefter prövade gruppen ovan nämnd vindbrunn samt den stora kil av nylagd is som sträckte sig in från havet mellan Askö och Torö upp till SV Fifong och vindbrunnen. Detta nylagda område höll på lördagen 2 cm men var nu gott och väl bärigt (med gles rimfrost). Gruppen kunde därefter i förbifarten passera Godahoppsudden och sedan runda Askös SÖ udde och försiktigt följa Askölandet V-ut upp till Bokösundet (där ränna går från Uttervik till nordsidan av Askö). Några hundra meter ut på Hållsfjärden var det öppet hav, vid iskanten svanar och örnar, mot land ett 20 m bälte av små flak som hävde sig i dyningen. Vid återfärden sprakade det åtskilligt om isen vid full fart, varför takten fick hållas nere på Askös S-sida men drivas upp desto mer därefter för att gruppen skulle hinna till bussen.

Åtminstone för A: en kanondag.

Torgny Håstad

 

8/1 Dalarö

12 personer deltog i dagens "mitt i veckan tur" som utgick från Dalarö och gick i sol och måttliga vindar på rimfrostbelagd is på Jungfrufjärden och Nämdöfjärden upp till Björnö naturreservat. Fjärdarna låg med lättåkta och något tunna isar, ca 5-10 cm tjocka.

Peter Lundholm

 

19/1

Denna dag gick Vikingarännet för första gången mellan Skar- och Kungsholmen med drygt 4.000 deltagare. De flesta av våra medlemmar från B- och A-gruppen deltog nog där eller utgick kanske från att det inte skulle bli någon ledarledd tur. Eftersom Mälaren efter ett blidväder den senaste veckan nu blivit snöfri med ett tunt lager vatten ovanpå, vilket gav utmärkt glid under en rekognoscering under lördagen från Hjulsta till Hjälstaviken, utlystes emellertid en tur med förbehållet, att det kunde bli överis vid nattfrost och att därför ingen C-grupp ordnades (det var dessutom ont om ledare, eftersom många var funktionärer vid rännet). Endast 17 personer (inkl. ledare) mötte upp vid bussavgången kl. 8.30. Utsteget på isen skedde vid golfbanan i Frösåkersviken ca en mil Ö Västerås. Det hade blivit frost under natten men tillräckligt kallt så att vattnet på isarna hade torkat upp och alla pölar frusit igenom. Således fanns ingen överis. Kärnisen (15-25 cm) var i stort sett alldeles slät ändå fram till N Björkfjärden, där isen också var bra men med genomfrusna bulor här och där samt några råkar, vilka lätt kunde passeras liksom rännan in till Karlmarsand. Vinden var måttlig från V, himlen lätt mulen efter kl. 10.

B-gruppen under ledning av Bengt Harrysson åkte genom Skurusundet och Nässundet vid Ängsö på genomskinlig is. Vid Hjulsta stötte B-gruppen ihop med A-gruppen (fem personer) som tagit en ytterkurva innanför Hallingen (salsgolv) och utanför Gisselholmen. Inga problem fanns N om Tedarön även om det tunnat ut där. Vidare var det möjligt att åka ändå fram till Hjulstabron och att fortsätta omedelbart Ö om bron. En promenad på ca 50 m togs vid Nybyholm. Därefter åkte B-gruppen innanför Bryggholmen och Grönsö, som vid rekognosceringen, medan A-gruppen höll utanför dessa öar, d.v.s. intill farleden. Innanför nämnda öar var det mycket slät och sammanhängande is, dock med lite vassträn här och där. På utsidan intill farleden fanns ingen vrakis utan isen var slät, men det fanns gott om släppråkar som krävde överklivningar. SV Grönsö var flaken ibland av rätt liten storlek, så att vissa passager fick göras försiktigt med endast en man samtidigt på varje flak. Lunch togs av A vid bryggan SÖ Grönsö slott. Efter Tegelsundet S Grönsö blev isen mer sammanhängande och farten ökades något. Den biträdande ledaren Trollsländan - med särskild uppgift att skydda flankerna och att upptäcka fiender och svag is gömda bakom öar som låg vid sidan av kursen - ryggade, nu framför gruppen, plötsligt tillbaka inför vad han trodde var öppet vatten ett par meter föröver, kastade sig bakåt och full tungt på isen med något jämmer. Sedan han försiktigt rests upp och efter en stund kunde röra på båda lårbenshalsarna, framgick det att ena armen var orörlig och vållade synnerlig smärta. På mobilen fick undertecknad kontakt med B-gruppen, där jag visste att min svåger Tor-Göran Henriksson, överläkare på plastiken och med erfarenhet som slalomdoktor, fanns. Bengt H. och doktorn stannade i sundet N om Röllingen, medan B-gruppen i övrigt fortsatte under Henry Peterssons ledning. Två starka ungdomar (20-40 år) turades om att bära Sländans tunga ryggsäck och att skjuta denne framåt över släta isar N om Granskär och Lexingarna till Röllingen. Inne vid Arnölund diagnosticerades att armen gått ur led. På en fräsch och cuprinoldoftande brygga lades ett par liggunderlag ut och patienten på. Doktorn satte foten (hyggligt nog utan pjäxa) i armhålan, fattade om underarmen och drog i ett enda ljudlöst knyck armen i led. Smärtan gick omedelbart ner till en tolerabel nivå. A-gruppens plan att eventuellt sluta i Uppsala eller Stockholm fick nu läggas på is. Gruppen kunde dock fortsätta innanför Röllingen och sedan med en i stort sett spikrak kurs till det från början bestämda målet Smidö. Dit nådde A-gruppen något före B-gruppen, som, om jag förstod det rätt, rundat Ytterholmen (nu utan nämnvärda släppråkar; annorlunda på lördagen).

Återigen en minnesvärd tur.

Torgny Håstad

 

22/1 Häggebyrundan

Idag onsdag den 22 jan. samlades fyra personer för att köra den så kallade Häggebyrundan på Ekoln. Starten gick i lätt duggregn som dock upphörde i god tid före lunch. Färden gick på helt släta blöta kärnisar. Hemfärden via Oxen och Gorran bjöd på suverän medvindsåkning.

Peter Lundholm

 

25-26/1 Ledarhelg

Vidareutbildning av ledare i trakten av Norrköping.
Åkning på exotiska sjöar som Svängbågen, Glottern, Regnaren mm. Förutom trevlig samvaro ingick realistiska övningar i omhändertagande av benbrott och livräddning från vak med strömmande vatten.

Lasse Hjertson

 

28/1 Skarholmen - Stockholm

9 personer samlades för att åka från Skarholmen mot Stockholm i den fina medvinden. De fina isarna fram till Sigtuna avverkades på 1½ timme där 2 personer lämnade gruppen. Gruppen fortsatte vidare i tilltagande solbeskänkta fjärdar mot Lövsta där ett bad ägde rum i en gammal råksänka. Från Hässelby började isen bli lurigare med en del öppna partier och bruten ränna och vid Ålsten var hela fjärden öppen där vi gick i land och tog spårvagnen till Alvik. Det tunna snötäcket var delvis bortblåst och inget hinder för åkningen med undantag för Skarven och Ryssviken där frusen snö gjorde isen kärvare. En härlig 7-milatur nästan ända fram till city.

Peter Lundholm.

 

2/2 Norra Björkfjärden.

60 deltagare i buss och bilar tog sig till startplatsen Smidö. Två A-grupper vände ryggen mot vinden (10-12 m/s) och blåste upp till Uppsala, en grupp till Skarholmen, den andra fortsatte uppför Fyrisån till Vindbron där den åkbara isen tog slut.
Två B-grupper och en C-grupp kämpade mot vinden över N Björkfjärden i riktning mot Birka. Hemfärden over Björkens renblåsta släta isar var en fantastisk upplevelse. För att helt njuta av medvinden bör man helst ha kämpat i motvind först. En och annan havsörn kunde också siktas.

Lasse Hjertson

 

19/2 Mitt-i-veckan-tur

14 deltagare åkte i dis och dimma över Svartlögafjärden ut mot Svartlöga. Trots den dåliga sikten och den långa promenaden över snötäckt is utanför Bromskär blev det en härlig upplevelse.

Lasse Hjertson

 

23/2 Stockholm södra skärgård

Ett 80-tal personer deltog i söndagens tur. Efter tidig start klockan 8 vid S:t Eriks torg intogs isen ca kl. 10 vid Björkviks brygga utanför Ingarö. På Nämdöfjärden korsades den nord-sydliga fartygsrännan, som frusit ihop tidigare i veckan, varefter alla grupper hälsade på krokodilen innan de åkte in på Norrfjärden öster om Mörtö-Bunsö. C-gruppen vände tidigast och övade sedan en del skridskoteknik och motvindsåkning på Nämdöfjärden. B-grupperna vände vid Fjärdlång, medan A-gruppen fortsatte ner på Fjärdlångsfjärden och vände vid gränsen till Hanstensfjärd vid Rökorna. Där utanför fanns i huvudsak endast nattgammal is ut till Huvudskär. Hemfärd från Björkvik klockan 16.
De befarna isarna var överlag superba, ofta helt släta och glansiga, de bästa i skärgården sedan februari 1994. Vädret var mulet med svag till måttlig västlig vind. En mycket signad dag således, med undantag för ett manligt bad med åtföljande spektakulärt ombyte vid Kvinnholmen norr Mörtö-Bunsö.

Torgny Håstad

 

26/2 Mitt-i-veckan-tur

18 personer lät sig transporteras av SL till Björkviks brygga och gick ut på isen kl. 10.15 men ack det fina klara vädret hade under färden ut från Stockholm till skärgården förbytts i dimma. Sikten var till en början inte mycket mer än 200 m varför gruppen fick förlita sig på GPS för att hålla reda på färdad väg och riktning. Tyvärr kunde GPS’en inte visa var den fina isen var, varför vi fick söka oss fram i början. Dimman lättade efterhand och de stora sagolika isytorna dök upp. Färden gick i SO-riktning över Nämdöfjärden och ut på Norrfjärden. Cirka 3 mil hann vi med innan vi var åter i Björkvik kl. 14.30.

Peter Lundholm är rapportör från dagens äventyrstur som innehöll fina upplevelser.

 

2/3 Stockholms norra skärgård


Klicka för större bild
Torgny Håstad vid Ut-Fredlarna
Fotograf Jens Lindquist

104 morgonpigga deltagare startade 7.45 med 2 bussar och en bil mot Bromskär på Blidö. Efter 2 km promenad över snötäckta isar var vi framme vid den härliga blankisen. C-gruppen tog sig ut till Rödlöga, som rundades innan man styrde kosan åter mot Bromskär. De 3 B-grupperna åkte lite olika men passerade Rödlöga, Rödlöga skärgård, Norrpada, Vidinge och Kudoxa. En av grupperna hann också till Ängskärs skärgård. Vinthundarna i A-gruppen körde mot Kallskär, Fredlarna, Ängskär och han även med Norrpada.
En fantastik dag med ett isläge som vi inte haft på 20 år. De flesta somnade ovaggade på kvällen och nog kändes det i kroppen på morgonen att det varit en heldag på skridskor.

Lasse Hjertson

 

5/3 MItt-i-veckan-tur

Idag hade turen som utgångspunkt södra Väddö där strålande sol och 3 havsörnar mötte upp. 12 deltagare färdades från Ytterskär på havsisen som utgjordes av omväxlande släta och knottriga isar med måttliga stråk av skravelis. Turen gick utanför Arholma och ner mot Yttre Håkanskär där gruppen vände åter via västsidan av Arholma.  De eftersökta ”salsgolven” fanns vid Håkansskär, inre delen av Havsvalget och V Arholma. Efter tillryggalagde 6 mil avslutades turen vid 4-tiden vid Ytterskär.

Peter Lundholm.

 

9/3 Roslagssmog

Det fantastiska isläget som rått i Stockholms norra ytterskärgård under tre veckor kulminerade onsdagen den 5 mars, då det gick att i svag SO vind och solsken nå Svenska Högarna, Skarv och Svenska stenarna (utanför Tyvekkartan, som det hette). Under torsdagen och fredagen hade det blåst sydlig kuling så att mycket av isen längst ut försvunnit, t.ex. på Högfjärden och utanför Arholma. Det fanns dock åtskilligt kvar, åtminstone innanför Söderarm, Röder och Lygna, varför helgens tur åter ställdes till Bromskär. Två bussar fylldes (ca 95 personer). Tyvärr hade det fallit en knapp cm fuktig snö under natten, vilken gav en lite slaskig yta på framför allt den tjockare kärnisen (medan snön snabbt stöpte ner på den tunnare som blev oljig). Härtill kom att dimman låg kompakt i skärgården. Ett par grupper hade GPS men övriga gick på kompass mot SV Rödlöga, d.v.s. Enskär, alla i måttlig fart. Först vid lunchtid började dimman lätta och gav först några hundra meters sikt, men någon timme senare kom t.o.m. en solglimt och flera km sikt. De flesta grupper tog en sväng ut på den blanka och fina, men något uttunnande Kobbfjärden söder om Rödlöga före återfärd. Den snabbaste gruppen (9 personer) var över till Rödlöga Storskär, tvärade Kobbfjärden till Ängskär och följde dess V sida, innan kursen åter ställdes mot Bromskär. Det var lite synd att morgonens dimma gav en så luguber sinnesstämning att hemfärden bestämdes redan till kl. 15, ty det hade gått att dra ut på farvälet till ytterskärgårdsisen i ännu några timmar innan den nu troligen bryter upp i den kommande veckans blidväder.

Torgny Håstad

 

12/3 Mitt-i-veckan-tur

Idag onsdag den 12 mars blåste 8 deltagare snabbt fram över Ekolns tjocka fina kärnis och vidare ner till Biskops-Arnö. I början förekom sporadiskt tunn överis längs nordligt belägna stränder som dock frös ihop under dagen i den hårda vinden. Vid Arnö valde gruppen att anträda återfärden eftersom vinden ökat till 8 m/s och med talrika vindbyar kring 15 m/s. Gruppen kunde dock bilda en väl sammanhållen kolonn och med växling av tätman vid var femtionde skär, varför återfärden utan större ansträngning kunde ske på 2 timmar. Gruppen valde därför att ta en extra fikapaus vid USS klubbholme där vi njöt av det soliga vädret i lä av klipporna.

Peter Lundholm.


    

16/3 Ekoln m.fl. sjöar

60 åkare samlades vid isen utanför Skarholmen på morgonen. En A-grupp beslöt att åka mot Stockholm och slutad vid Hässelby. Resterande grupper åkte via Ekoln, Oxen och Gorran mot Ullfjärdarna. Sol och svaga vindar gjorde att detta blev en fin avslutning på säsongen.

Lasse Hjertson

 


Åter till årets dagbok


Hemsidan [ Första sidan ] Friluftstipset ] Dagboken ] Länkar ] [ Kontakta oss ]