Stockholmsdistriktets ledarträff på Lida,
Tullinge 2005-09-18

Ledarträff på Lida friluftsgård, där Gösta Frohm verkade och skrev sina berättelser. Vi fick en rundvandring på några av platserna där Gösta hade inspirerats till att skriva sina sagor. Det var här Skogsmulle föddes.

Turen började vid Laxestigen som gick ner till vattnet. Vi gick vidare upp i skidbacken.  På Mulles stig, där han hängt upp sin svans, hade sagan om räven som skadat sin tass haft sin upprinnelse. Vi gick upp till det stället där det  torp som Gösta bodde i en tid hade stått, det var en härlig utsikt över sjön.
Där dök alla figurerna upp. Vi lekte och sjöng tillsammans.

Vi åt matsäck i skogen, och fick lite information om hur man ska agera som figur. Vi fick höra hur Gösta hade inspirerats att skriva om Nova efter ett besök på Cosmonova. Efter det gick vi in och fick se en film med Gösta, det var filmklipp ur hans liv och han berättade själv.

Planeringen för 50-årsjubileet, 2007 ligger på idéstadiet. Mullesymposiet i Ryssland fick vi höra lite grand om, och att Finland vill anordna nästa. Där tog träffen slut.

Vi som var där från Uppsala lokalavdelning var: Gilla Spahr, Annika Sjöberg och Marianne Åkesson Skörd. Vi tog tillfället i akt och stannade och tittade på familjedagen som dom hade på eftermiddagen. Mulle hade sällskap av alla sina 3 vänner. Dom sjöng och lekte med barnen.

Vi 3 gick ”spåren” till dom olika figurerna, små häften för 5 kronor styck kunde inhandlas, ett till varje spår. Längs med spåret fanns frågor och uppgifter att göra som stod i häftet. Nova hade inget spår. Alla andra hade stora fina boningar som man kunde gå in i, de var så stora att 10-15 barn rymdes inne i dem.

Det finns en ca 9 km lång äventyrsstig runt sjön Getaren, den hann vi inte gå. Området runt Lida är väl värt ett besök, helt fantastisk härlig natur.

Klicka på bilder för att se dem i större format


Nere vid stranden där
Laxes stig mynnade ut.

På Mulles stig, där sagan om
räven som skadat sin tass
hade sin upprinnelse.

Härlig utsikt över sjön, här uppe
hade Gösta haft sitt torp.

Alla figurerna dök upp.

Lekar

Åter till Mulles stig där några barn
klättrade med hjälp av Mulles svans

Mulles koja

Alla figurena tar farväl

Text Annika Sjöberg och Marianne Åkesson Skörd
Foto Marianne Åkesson Skörd

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss