Avslutningstur i Jämtlandsfjällen
för fjällkursens tältdel

Klockan 15.15 tisdag eftermiddag lämnade sällskapet, som gått friluftsfrämjandets vinterfjällkurs, Sankt Erikstorg i Uppsala för den avslutande femdagarsturen i Jämtlandsfjällen. Utgångspunkten för turen var Ljungdalen. Vägen över Flatruet var igenblåst så vi fick åka över Åsarna. Väl framme åkte vi till vandrarhemmet och var snabbt i säng.

Onsdag 21/3

På morgonen blev vi upphämtade av en taxibuss som tog oss till Kläppen där vi tog liften upp på fjället. Det var en härlig inledning med lite vind och strålande sol samt någon minusgrad. Under dagen skidade vi mot Helagsstugorna och fortsatte sen någon kilometer förbi där vi byggde vårt första nattläger. Väderprognosen spådde tilltagande vind till natten så alla fick bygga vindskydd med snöblock. Prognosen visade sig ha rätt så under natten fick de flesta erfara vad bristfälliga snöblocksvindskydd gav som skydd. Det grävdes en del fram på småtimmarna också.

Klicka på bilderna för att dem i större format.

Torsdag 22/3

Väckning klockan sju denna första morgon på fjället. En något mosig skara deltagare masade sig ur tälten efter att ha mornat sig länge. Framåt elvasnåret stod gruppen på skidorna och vi började åka mot Hulke vindskydd. En äventyrlig utförslöpa skördade några rovor och väl framme vid vindskyddet tog vi en sen lunch. Planen var att prova på en lättare topptur upp på Holke men det disiga vädret och flatljuset satte stop för det. Istället fick alla denna gång bygga vindskydd ordentligt från början för att slippa nattövningar då prognosen åter lovade tilltagande vindar till natten. Denna natt var gruppen väl skyddad och kunde sova trots den friska vinden.

Fredag 23/3

Morgonrutinerna var ännu inte riktigt intrimmade och den sena avfärden skulle göra sig synnerligen påmind framåt kvällen. Under dagen skidade vi mot Gåsenstugorna och fortsatte sedan färden in i Härjångsdalen. Eftersom vi hade en tid att passa dagen efter var vi tvungna att nå den planerade lägerplatsen i Härjångsdalen vilket vi också gjorde framåt kvällen. Det som frestade på var att prognosen återigen lovade friska vindar så det blev en sen kväll och mycket blockande. En deltagare drabbades av block-noja och byggde ett av jämtlandsfjällens största snödass! Långa dagar sätter sina spår.

Lördag 24/3

Nu var gruppen betydligt mer alert och lyckades vara klara för avfärd på två och en halv timme. Dagens etapp var ca 15 kilometer ner mot ljungris. Föret var uruselt och vi som gick på vanliga vallningsbara skidor gick mestadels på stighudar. Klockan fyra skulle vi bli bjudna på lite lokala delikatesser och alla fick kämpa på för att komma fram i tid. Väl framme blev vi bjudna att sitta ner kring elden i en torvkåta och ta del av de olika läckerheterna som renkorv, getost och torkat renkött samt delikata små bröd som gräddades direkt i stekpannan över elden av ”kåta-kocken”. Framåt kvällen tackade vi för oss och skidade upp på en myr där vi slog läger och byggde en halvcirkelformat matplats med utsikt över dalen och fjällen i bakgrunden. Det blev en härlig sista natt.

Söndag 25/3

Vid niotiden kom den beställda skotern med stor dragpulka. Ursprungsplanen var att vi skulle tolka efter med nattens minusgrader hade frusit gårdagens mjuka tö till ett alldeles för hårt skarlager så vi fick klämma ner oss i pulkan i omgångar. Nere i Ljungdalen väntade tvagning i badhuset och långsittning i bastun. Skönt! Lunch åt vi på värdshuset och klockan tretton satte vi oss i bilarna och började köra mot Flatruet där snön gnistrade i den strålande solen.

En strålande avslutning på några härliga tältdagar i Jämtlandsfjällen och jag tror nog att hela gruppen fick blodad tand och besöker fjällen under liknande former framöver.

Text:
Bild: Maria Ingvarsson och Jesper Granhagen.

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss