Vandring i Padjelanta 20-29 juli 2007

Fredagen 20 juli lämnade vi ett soligt och varmt Uppsala och steg kl 17.40 på tåget norrut.

Lördag

På lördag morgon klev vi av tåget i Gällivare och medan vi väntade på bussen passade en av deltagarna på att inhandla en ny termos på Intersport. Under bussfärden hopade sig molnen och det regnade över fjälltopparna. Framme i Ritsem hann vi precis till båten som gick kl 14. I Änonjalme passade det alldeles förträffligt med glödkakor, ost, rökt röding och kaffe på Kristinas kaffe innan vi började vandringen mot Vaisaluokta. Mot slutet av vandringen genom björkskogen passerade vi bron över Kuossajåkka och tittade in i kyrkkåtan. Vi blev inbjudna till högmässa med bröllop kl 11 dagen därpå, men såg oss tvungna att tack nej eftersom vi hade 18 km att gå den dagen. Sedan var det bara 1,5 km kvar upp och ner över rötter och stenar. Väl framme var det dags för ett kallt bad i Akkajaure.

Klicka på bilderna för att dem i större format.



Söndag

Efter en ljus natt vaknade vi till en vacker morgon. Molnen hade lyft över Akka och vi njöt av utsikten från stugtrappan. Brudparet visade upp sig i sina vackra kläder och vi önskade lycka till innan vi gav oss iväg längs med stranden. Vi passerade kyrkkåtan och sedan började vi stigningen uppåt. Efter en timme hade vi nästan lämnar björkskogen och kunde njuta av utsikten. En fjällvråk seglade över fjällsluttningen och skrek. Efter ytterligare en timme hade vi klarat av stigningen och nått upp i dalen mellan Boalnotjåhkkå och Skajdetjåhkkå och upptäckte de första fjällabbarna och en jorduggla. Vi avnjöt en skön lunch i solen och fortsatte sedan längs Guossjajavre. De som gick först såg lämlar som kilade under spängerna. Vi passerade vackra smörbollsängar och ett snöfält innan vi kom fram till vindskyddet som ligger på ledens högsta punkt. När vi fortsatte längs med nästa sjö, Gårsåjaure, syntes Blåmanisen på norska sidan i fjärran. Mot eftermiddagen nådde vi sluttningen ovanför Kutjaure och den vackra vyn mot Gisuris och Akka. I sydväst blänkte Vuojatätno och längre bort låg Vastenjaure spegelblank. Sluttningen ner mot Kutjaure var rik på blommor, Kung Karls spira, brudsporre, björnbrodd, fjällvedel och mycket annat. Vid 17.30 var vi framme vid Kutjaurestugan. Vi hann med ett skönt bad i den brusande jokken nedanför bron innan det var dags för den gemensamma middagen. Under kvällen föll ett lätt regn men det klarnade hoppfullt i söder.



Måndag

Vi vaknade till en ny vacker morgon. Vid nio-tiden var alla klara och vi sa hejdå till stugvärden Roger med hunden Findus (tik). När vi hade passerat bron tog vi en avstickare upp längs med Sieberjåhkå för att beskåda vattenfallet. Sedan fortsatte vi i rask takt över fjällheden ner mot Vuojatätno. Vi passerade de tre broarna över Vuojatätno som bara tog 2 personer i taget och tog sedan lunch på blåsig men myggfri plats nere vid älven med utsikt in mot Sarek. Fortsättningen längs älven med bjöd på en strålande utsikt över Sallohaure, Vastenjaure, norska fjäll med mycket snöfläckar kvar och samevistet på näset. Den följande stigningen uppåt kändes seg, men vi höll ångan uppe med blomstudier. Sista biten hjälptes vi av åsynen av en havsörn med lysande vit stjärt förföljd av ilskna fjällabbar. Uppe på högsta punkten tog vi eftermiddagsfika med utsikt över Vastenjaure och Låddejåhkås delta och försökte oss på att identifiera glaciärerna på norska sidan. Efter ytterligare några km över fjällsluttningen såg vi Låddejåkkstugorna i dalen långt nedanför. Medan dagens matlag förberedde middagen gick vi andra ned till jåhken och tvättade oss. Fräscha och nybadade trängde vi sedan ihop oss i en av sex-bäddstugorna för att äta middag.




Tisdag 

Vi startade dagens vandring i lätt regn och passerade getingboet på träbron före stugvärdshuset utan att någon råkade illa ut. Vid stora bron kunde vi se en strömstareunge som satt och neg på en klippa. Stigningen uppåt gjordes i lugn takt medan molnen lättade. Vi spanade efter gröna kullar som kunde vara fjällrävsgryt och såg kanske ett, men inga rävar. Däremot var det gott om fjällab och ljungpipare. När vi nådde platån hade molnen lyft ordentligt och kunde återigen njuta av en vacker utsikt. Vi passerade ett snöfält där några större strandpipare höll till och fångade insekter och såg en harunge som låg och tryckte alldeles invid stigen. Till lunchen hade vi utsikt över Virihaure, Mielleätno och Sareks fjälltoppar, medan småspoven spelade och labbarna hade flyguppvisning. I sluttningen ner mot Mielleätno började det regna igen, men när vi kommit en bit upp i sluttningen upphörde det. Efter den sista rasten följde några jobbiga km med vide, slipprig stig och sten innan vi såg stugorna och samevistet vid Arasluokta. När vi kom fram till stugorna följde en del frågande och organiserande innan vi hade installerat oss i tre stugor. Lena G och Lena K drog nog vinstlotten i 4-bäddsstugan med riktiga myggfönster. När allt var klart letade vi badplatser med mer eller mindre framgång och så var det dags för dagens middag. Utanför stugan rådde en mycket vacker kväll med många myggor.  


 
 
   

Onsdag 

På morgonen låg molnen lågt men de lättade efter hand. Dagens tur med lätt packning startade när alla hade handlat glödkakor. Vi tog den kortare stigen tillbaka till bron över Mielleätno. Solen kom fram och myggen. Vi följde leden en bra bit uppåt innan vi vek av mot Allak. Vi strosade över fjällsidan, ägnade oss och botanik och njöt. Att gå över en äng med doft av brudsporre och se ut över Virihaure en solig sommardag slår det mesta. Lunchen intogs vid ett litet vattenfall med strålande utsikt. På snöfälten uppe på Allak gick renarna och ovanför dem seglade en havsörn och en kungsörn. Vi slet oss från den vackra utsikten och fortsatte en bit längs fjällsidan, men vände när vi hade stött på en fjällabbsunge och en hel kull med dalripor. Regnet som vi hade sett på andra sidan dalen närmade sig och när vi gått en bit på leden var det dags för regnkläder ett tag. När vi kom upp på sluttningen efter bron upphörde regnet och regnställsjackorna åkte av igen. Vid sex var vi tillbaka till stugplatsen igen. Nu hade vi lokaliserat de bra badplatserna nedanför bron och nere vid sjön. Den gemensamma middagen lagades under överinseende av stugvärdens barn Siri och Johan som berättade att på sommaren åt de fisk och potatis. Till middagen kom stugvärden och gav oss intressant information om livet för renskötande samer. Denna natt hade trycket på stugorna lättat, så med fem i varje 6-bäddsstuga kändes det lättare att andas.


 
 
 
 
   

Torsdag 

Under natten hade regnet trummat mot taket och på morgonen låg molnen lågt. Vi gav oss iväg vid 10-tiden sedan vi hade inhandlat glödkakor m.m. Stigen slingrade sig uppåt över bergknallar och mellan sjöar. Nedanför oss låg Virihaure spegelblank. Vi gjorde ett stopp vid en fin blomstersluttning med fjällsippa, fjällspira, fjällviol, svarthö, gulldraba m.m.. När vi kommit upp på höjden blev blåsten kall och sedan kom regnet. Vid lunchtid regnade det som allra mest, så vi sökte lä och lite skydd av ett klipputsprång vid en jokk. Efter lunchen upphörde regnet, men i stället lade sig dimman. Stigen slingrade vidare i det kuperade landskapet och efter ett tag såg vi Virihaure under dimman och gick ner genom björkskogen och över spångade myrar mot Staloluokta,. Vi fick en egen stuga, Lillstugan med två sexbäddsrum. Efter fika och bad handlade vi middagsmat i ”shopen”. Under kvällen fick vi också hjälp med att få igång gasolkaminen i torkrummet så att vi kunde torka våra blöta kängor och kläder.  

 
 
   

Fredag 

Vi vaknade till en strålande morgon. Staloluokta och Padjelanta visade sig verkligen från sin allra finaste sida. Med start kl 9 gick vi en bit på leden mot Tuoddar innan vi vek av uppåt mot dagens mål Gierggevarre. En fjällvråk seglade över oss, medan vi vandrade uppåt över blomsterängar med fjällspira, fjällblära, dvärgyxne, fjällnejlika, fjällklocka och fjällsippa m.m.. Under stigningen uppåt blev utsikten över fjällen och sjön ännu mer hänförande. Ett moln lade sig över toppen, så vi åt lunch väl påklädda uppe på vårvinternivå. Ett brant snöfält hindrade vår vidare vandring runt toppen 1356 möh vilket gjorde att vi vände tillbaka längs sluttningen. Medan vi gick neråt kom solen fram igen och värmen och vi fick ännu en fin vy, nu över Staddajåkk och Sulitelma. Leden tillbaka till Stalo gick i ett varierande landskap med blåklocksängar, våtmarker och kullar. Vi hann tillbaka i tid bastun och fick ett härligt bad i sol. Till middag njöt vi av nyfångad röding och glödkakor.  


 
 

 
 
   

Lördag 

Lördag 28 juli: Den sista dagen i Padjelanta bjöd på en vacker men blåsig morgon. Några tog sovmorgon, några strosade runt i byn och 4 deltagare begav sig iväg upp på Unna Didder. Uppe på toppen kunde vi beundra utsikten över hela Virihaure och vinka till våra färdkamrater på stugtrappan. Sedan tog vi en mycket brant väg nerför genom videbuskage och frodig björkskog innan vi till slut nådde vi stigen strax ovanför Staloluokta minilivs. Stugan städades mycket noggrant och sedan gick vi ner till helikopterlandningsplatsen för att kl 13.55 vinka av Måns, Birgitta, Karin, Lena O, Lena K och Anette som steg in i helikoptern som sedan flög mot Ritsem. De visade sig sedan dra dagens vinstlott, de fick fika i solsken vid Ritsems fjällstation med utsikt över Akka. Vi andra fick vänta två timmar till, men fick till slut en mycket fin färd ner över Tarradalen i mycket bra sikt och landade utanför Kvikkjokk 15.15. På vägen till busshållplatsen vid kyrkan fick vi en åskskur över oss. Bussen tog oss via Jokkmokk till Murjek där vi klev på tåget söderut och så var gruppen återförenad igen.  


 
 

 
 
   

Text: Lena Douhan Håkansson
Bilder: Lena Douhan Håkansson och Måns Berg

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss