Veckopaddling 2005.
Vi hade i alla fall tur med vädret!

Lågtrycksdominerat, ostadigt väder och risk för regn eller regnskurar hörde man i varje väderprognos. Vindstyrkor på 8-11 m/s syd – sydväst förekom ofta i prognoserna, de finska prognoserna var en aning mer pessimistiska. Verkligheten var annorlunda, sol, sol och ännu mera sol. Några få regnskurar på nätterna och flera dagar med nästan ingen vind alls. Det kunde inte ha varit bättre!

Ålands skärgård

Vi hade valt den norra delen av Ålands skärgård för årets veckopaddling.  Den är mer svåråtkomlig med långa överfarter till de mer intressanta öarna/ögrupperna. En vild, orörd och ödslig skärgård med fantastiska klippor – med andra ord ett paradis för havspaddlare.

Dag 1 lördag

Redan vid lastningen fick vi problem med ett takräcke. Det blev ett hastigt bilbyte och vi kom iväg till Grisslehamn i tre omgångar. Men alla hann med färjan och efter en sista proviantering i Godby bar det iväg till Sandösund Camping för parkering av bilar och lastning av kajaker. Det tar sin tid att få ner all mat och vatten för fyra-fem dagar. Kajakerna ligger lågt i vattnet när vi sticker ut från Sandösund och går upp på västsidan av Sandö till norra sidan av Östra Skäret för nattläger. På vägen upp hör man Henrik skriker till, när vi kommer fram berättar han att en gädda högg efter paddeln hoppade upp och mellanlandade på kartfodralet innan den tog sig tillbaks till vattnet!

Dag 2 söndag

Molnig morgon med västlig vind 6 - 8 m/s gjorde turen norrut långsam. Vid lunchen på Hjortronskäret kom solen och värmen. Efter snirklande mellan öar hamnade vi på västra sidan av Kalskär där vi slog oss ner för natten. Närmaste granne Norrhavet.

Dag 3 måndag

Kort dag, endast en överfart över till Grissleskär öster om Saggö för lång lunch i solen innan vi gav oss iväg till Saggö Ön för en fantastisk lägerplats på en klippavsats på norra sidan av ön. En chansning men vi kände oss säkra på att de sydliga vindarna skulle fortsätta.

Dag 4 tisdag

Dags för proviantering. Servicestationen i hamnsundet är målet. Vi sticker söderut via Saggö, Bredskär och Boxö och kommer fram precis när den lilla handelsboden öppnar efter lunchstängningen. Glass, korv och diverse konserver inhandlas och vatten fylls på. Det blev en ganska lång lunch innan vi blåste upp i medvinden förbi Flatö och över till sundet mellan Saggö Ön och Saggö till nattläger på Grissleskär.

Dag 5 onsdag

Surf, surf och åter surf på vägen österut på Boxöfjärden, som mest surfar ”Offshoren” 13 - 14 km/h - kul. Inte lika roligt för de som plågas av vinden snett bakifrån. Vi kommer till turens kanske bästa tältplats tidigt på eftermiddagen, äter lunch sätter upp tälten. Därefter väljer en del sol och bad mens andra sticker iväg på en kvällspaddling mot öarna norr om Kråkskär. Middagsvanorna på kvällarna varierar milt sagt, vissa kör frystorkat och avverkar det hela på fem minuter, någon har med sig en spann med potatis medan andra håller på i timmar och tar fram riktiga kulinariska läckerheter.

Dag 6 torsdag

Vi börjar dra oss söderut, men först tar vi en vända runt Väderskäret med fika och badstopp. Solen skiner endast svag vind från väster gör paddlingen till en njutning.  Tid för en räddningsövning blev det söder om Kestenskär. Vid dagens slut surfar vi in till lägerplatsen nere på Fåfängskäret.

Dag 7 fredag

Pär lämnar oss tidigt på morgonen, vi andra sticker mot nordost. Småöarna kring Kullskär lockar. Det är nästan ingen vind, varmt och det känns som om det är åskväder på gång.  Efter lunch klarnar det upp och vi blåser ner till Brännskär i svag medvind.

Dag 8 lördag

En kort dagsetapp på 6 km tog oss in till Sandösund Camping. Efter lastning av bilar och bad var det dags för ålandspannkaka innan färden mot Ekerö och färjan. Trots att turen blev lite kortare än planerat så var alla nöjda med turen och framförallt vädret.

Text och bild: Lars Kristian Stölen

Klicka på bilderna för att se i större format


På väg ut i äventyret

Äntligen på väg

Moln och motvind på väg norrut

Fikapaus

Frans planerar färdvägen

Lugna vatten

Kanalen mellan Trätö och Viggskär

 Finns det något kvar?

Vad döljer sig i matlådan?

Sol, vind och vågor när vi passerar Aspskär

På väg mot Saggö

Är det möjligt att luncha här?

Förankring av tält

Exponerad tältplats på norra Saggö
Ön med utsikt mot Norrhavet

 Pär visar var vi har paddlat
under förmiddagen

Fågelholkar

Planering inför nästa dag

Turens bästa lägerplats

På väg mot Väderskäret

Hur tar vi oss vidare?

Annette länspumpar efter frivilligt vält

Vid Stora Skäret

Text och bild: Lars Kristian Stölen

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss