5 - 7 maj 2006. Nittälven

På fredagskvällen startade vi, 6 deltagare och 2 ledare, från Uppsala med en väderprognos om fint väder och förhoppning om högt vattenflöde i älven. Under den ca 22 mil långa resan såg vi fyra älgar, några tranor och en grävling samt "skogsfågel" (tjäderhöna?). Vid 23.30-tiden kom vi till startplatsen vid Uvbergsbron. Där var djurlivet mindre varierat men desto mer högljutt. Tio personer med bilstereon på max. Trots detta så fick vi några timmars sömn och klev ut ur tälten vid 7-tiden till en solig men något kylig morgon.


Visa större karta

Du kan också använda Google Earth för att se hur vi paddlade. Om det inte fungerar att klicka på länken får du ladda ner filen först.
Du måste ha Google Earth som är ett gratisprogram för satellitbilder.

Klicka på bilderna för att se en större version!


Frukost vid Uvbergsbron

En liten stelfrusen ödla

Vattenståndet var tillfredsställande och tur var det eftersom djupfåran på högra sidan var blockerad av en bäverfälld björk. De grunda sandbankarna i första svängen klarades bra trots att det var ett eller två år sedan någon av oss paddlat strömmande vatten senast.


Glada paddlare på väg

Vindskyddet vid Dansarbacken

Under fikapausen vid rastplatsen Dansarbacken var det dags för byte till shorts och att lägga på lite solskyddsfaktor. Solen värmde gott nu och färden till lunchuppehållet var ganska bekväm men en del problem med träd som fallit över älven fick vi trots allt.


På väg nedför Laxbäcksforsen

Här går det också fort!

Vid Laxbäcksforsen, där vi vanligtvis måste bära på grund av lågt vattenstånd, var flödet härligt forsande och samtliga kanoter paddlades genom forsen. Även forsen vid Kolbron rände vi med lätthet.


Några typiska Nittälvsvyer

Tvära svängar

Träd som håller på att falla

Träd som redan fallit

Glada miner trots en del hinder

Vid "Sandiga udden"

Vi slog läger vid vår traditionella plats, av oss döpt till ”Sandiga udden” eftersom det tidigare var en fin liten sandstrand att landa vid. Just denna gång var sanden mest att likna vid kvicksand så lite ”klägg” på skorna blev det. Lägerplatsen var dock helt OK. Solen sken och det var myggfritt. Allt andades frid och fåglarna sjöng för full hals. Efter middagen var det en del rastlösa som ville paddla lite extra så några paddlade på upp- och nedströms. Ett par såg till och med två bävrar i älven. Att det finns bäver i älven visste vi om efter alla bävergnagda träd som vi sett. Det här är dock första gången som någon sett bäver under de 5-6 gånger som vi paddlat Nittälven.


Kaffepaus vid "Ladan"

Vy från nedre Nittälven

Söndagen visade sig vara lika solig som lördagen. Härlig medströmspaddling, lång fikarast vid ”Ladan” och lång lunch vid Nittbo där älven slutar och sjön Ljusnaren tar vid. Sedan var det bara en kort paddling till bilparkeringen. Alla var överens om att detta var en riktig fullträff med både sommarväder och en härligt vattenfylld Nittälv. Faktiskt den bästa som vi gjort på Nittälven trots många försök.

Text: Lasse Eriksson
Bild: Lasse Eriksson, Cecilia Wiklander, Per Ytterberg

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss