Kajakkursens helgtur 7-8 juni 2008

Lördag 7 juni

Turen startade vid Äspskär på södra Gräsö. Efter två kvällar med paddelteknik hemma i Uppsala var det nu dags att pröva på riktig paddling i skärgården med packade kajaker och alla möjligheter till vind och vågor. I strålande fint sommarväder packades kajakerna och frunch intogs innan vi begav oss ut bland de skyddade öarna sydost om Äspskär.

Färden gick genom lugna (!) vasskanaler och förbi pittoreska sjöbodar.

Ute vid Bodskäret bjöds det på tärnattacker och släta klippor.

På kvällen väntade släta klippor på tälten. Det låga vattenståndet ( ca 0,5 m lägre än vanligt) gjorde det lite besvärligt att få upp kajakerna på land och orsakade för övrigt några oplanerade grundstötningar tidigare på dagen. Efter 18 km paddling i god fart satt middagen som en smäck. Det blev också repetiotion av vad vi tidigare gått igenom under dagen bl.a. väjningsregler, lite om orientering, några styrtag (för att manövrera kajaken).

Söndag 8 juni

Efter en rejäl frukost i lika strålande fint sommarväder som igår var det dags att pröva krafterna och nerverna på öppnare vatten. Turen gick norrut mot Rostenområdet och en överfart på ca 2 km skulle passeras. Med 4-5 m/s vind snett framifrån kändes det i armarna på slutet men alla körde på med god fart hela vägen.

Motvinden höll i sig men vid lunch kom belöningen med långa och många bad i nästan 20 gradigt vatten. Några passade också på att öva kamraträddning.

Därefter var det dags för hemfärd söderut. Vinden vred sig under dagen så det förblev motvind precis hela tiden. På vägen såg vi både fina skärgårdsklippor och sjöbodar lite här och var.

Till slut kom vi tillbaka till Äspskär där kajakerna drogs upp på land. Efter 18 km paddling i envis motvind var det inte så konstigt att det kändes ordentligt både här och var för många. Trötta, nöjda och en massa erfarenheter rikare åkte vi sedan hemåt mot Uppsala för avlastning av kajakerna i Sunnerstastugan. Nu väntar bara resten av skärgården på att upptäckas...

Text och bild: David Lindgren

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss